Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, Bahar Alerjisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uysal, Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında ortaya çıkan burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma, kaşıntı ve hapşırma belirtileri ile seyreden tabloya bahar alerjisi ya da Mevsimsel Alerjik Rinit denir. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında çimen,ağaçve çiçeklerden yayılan polenler alerjik bünyeye sahip olan kişilerin vücuduna girince bu kişilerde abartılı bir cevap oluşur.Bunu oluşturan bağışıklık sistemidir. Bu polenler vücutta bazı maddelerin salgılanmasına sebep olup burun ve gözlerdeki mukozalarda kılcal damarların genişlemesine ve dokularda ödeme neden olur.

Bunun sonucunda bazı semptomlar ortaya çıkar şöyle ki gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında ödem, burunda ve boğazda kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma oluşur.

Bu tabloya Alerjik Rinit ( Bahar Alerjisi ) denir. Alt hava yollarında ve akciğerde oluşur ise kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve Astım benzeri tabloya yol açabilir. Ciltte olur ise; kaşıntı, döküntü, kızarıklık oluşur. Eğer boğaz ve dudaklarda ödem ile oluşan bir tablo gelişir ise Anjioödem denen hayatı tehdit eden bir durum oluşur ki bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Alerjik reaksiyona neden olan maddeye ‘’ Alerjen ‘’ denir. Alerjenler; polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar olabilir.

“TEDBİR ALMAK İÇİN DERİ TESTİ YAPILMALIDIR”

Korunma yolları ile ilgili bilgi veren Uysal, “Önce hangi polenin alerji yaptığını anlamak ve bunun sonucunda tedbir almak için deri testi yapılmalıdır. -Sabah saatlerinde ve kuru rüzgarlı havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Polen mevsiminde uzun kollu elbiseler, pantolon ve siperli şapka faydalı olabilir. Eve dönüldüğünde kıyafet değişikliği ve duş alınması iyi olur. Gözlük, maske takılması. Polen mevsiminde çamaşırlar ev içinde kurutulmalı. Ev içi ya da araçlarda polen filtreleri kullanılması korunma yöntemlerinin bazılarıdır.” İfadelerini kullandı.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Uysal, tedavi yöntemi ile ilgili şunları kaydetti: “Deri testi mutlaka yapılıp etken polen tespit edildikten sonra etkenden uzaklaşma ve korunma sağlanmalıdır. Burun spreyleri, alerji giderici ilaçlar, A,B,C ve E vitamini içeren besinler alınmalı. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Aşı uygulaması : Hastalık ilaç tedavisine cevap vermiyor ve yılda 6 ay alerji semptomları var ise ve özellikle çocuklarda sosyal yaşamı ve okul başarısını etkileyecek düzeyde ise aşı önerilmektedir. Bahar nezlesi haftada 4 günden az ve yılda 4 haftadan kısa sürüyor ise buna aralıklı Alerjik Rinit denir. Eğer haftada 4 günden fazla ve yılda 4 haftadan uzun sürüyor ise bu artık kalıcı ( Kronik ) Alerjik Rinit dir. Bahar Alerjisi tedavi edilmez ve önlem alınmaz ise sinüzit ,otit ( Kulak iltihabı ) ve astıma neden olabilmektedir. Bahar nezlesini hafife almayıp gerekli önlemleri aldığımız takdirde tedavisi olan bir hastalık olduğunu görmüş olacağız. Bu konuda sabırlı olmalı ve hekimlerin önerilerine uymalıyız diyerek sözlerini tamamladı.”

Editör: TE Bilisim