Önceki gün , Cuma Namazı öncesinde bütün Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da tüm camilerde şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okutuldu ve dualar edildi. Daha sonra 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda 15 Temmuz temalı resim sergisinin açılışı yapıldı. Sergide Trabzon Valisi Yücel Yavuz açıklamalarda bulundu.  Yavuz, tarihte eşine rastlanmayan hain darbe girişiminin 2. yılında tüm şehitleri rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi. Trabzon'da düzenlenecek olan etkinliklerin Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizesinde gerçekleştirileceğini ifade eden Vali Yavuz, "Devlet olmak kolay değildir. Millet olmak, her millete şanlı bir şekilde milli ve manevi değerlere baktığımızda nasip olmayan hasletlerdir. Biz Türk milleti olarak bunu tarih boyunca 2 bin yılı aşkın süredir dünya sahnesinde yer alan dünyaya ispat etmiş milletizdir” dedi. 

“İspat ettik”

Vali Yavuz, Türk milletinin dünyaya adaleti, doğruyu ve güzelliği yaymak için her zaman tarih sahnesinde yer aldığına işaret ederek, "İslam ile müşerref olduktan sonra bunu zirveye taşımışızdır. Bulunduğumuz coğrafyada da bu hasletleri hep ortaya koymuşuzdur. Ama dünya bir savaş sahnesi gibidir. Hac ile hilal şeklinde tanımlanan bir müsabakaya ve mücadeleye sahne olur. İşte onun biz hilal tarafındayız, adalet, güzellik ve doğruluk tarafındayız." İfadelerini kullandı.  Darbe gecesi tüm kamu kurumlarının ve aziz milletin buna karşı dik duruş gösterdiğini anımsatan Yavuz, şöyle devam etti: "Trabzon'da bütün kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarıyla çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadan bu darbe girişimini günlerce nöbet tutmak suretiyle yönettik. Ülkemiz genelinde 252 şehidimiz oldu. Yine maalesef silahlı kuvvetlerimiz içerisinde hain darbe girişimine destek olmuş, satılmış olanlar var ama sayıları çok az olmakla birlikte yine silahlı kuvvetlerimiz ve polisimizle birlikte karşı durduk. Ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Ama şu anda biz ikinci yılında yine dünyanın en güçlü 20 ülkesinden birisiyiz. Dünyada devam eden 10 büyük projeden 6 tanesi Türkiye'de gerçekleşiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne planlarla planlasınlar bunu başaramayacaklarını dünyaya ispat ettik."

“Şuurlanmayı devam ettireceğiz”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise darbe girişiminin olduğu anlarda Trabzon'un en ücra köylerinden insanların şehir meydanını doldurduklarını hatırlatarak, şimdide yaşananların ardından bu konudaki şuurlanmanın sürdürülmeye devam edileceğini söyledi.

Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti: "15 Temmuz'da bu hain darbe girişimi, Pensilvanya'daki baş hain ve onların gerisindeki İsrail'i, Amerika'sı ve Avrupa'sı hangisini hesaba katarsak bütün dünya emperyalistlerinin ortak olarak yerli iş birlikçileriyle bu devleti parçalamak ve bu milleti sürgün etmek amacıyla kalkıştıkları o hain darbe teşebbüsünün yıl dönümüne gelmiş bulunmaktayız. Nasıl o zaman vatanımızın bütün sathında, Trabzon'un da en ücra köyünden sular seller gibi milletimiz bu şanlı meydanı doldurmuşlarsa bugün de aynı şekilde o hatıralarla şuurlanmayı devam ettireceğiz." Konuşmaların ardından etkinlikler nedeniyle düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini Vali Yavuz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu sundu.

Serginin Açılışı Gerçekleşti

Daha sonra Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin objektifinden, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflarının da yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Konuşmaların  ardından Vali Yücel Yavuz, Direniş’ten Dirilişe adlı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere teşekkür ederek ödüllerini verdi.  Etkinliklere katılan vatandaşlara pilav ikramında bulundu.
Editör: TE Bilisim