HERKESİ YASA BOĞDU

Giresun'da yaşayan Karavil ailesinin 10 aylık kızları Güneş, ömrünün yarısından beri SMA Tip 1 hastalığı ile mücadele ediyordu. Tüm Türkiye’nin seferber olduğu Güneş bebek temmuz ayında tedavi için Amerika’ya uçtu. Amerika’da tedavisi tamamlanıp yurda dönen Güneş bebek yeniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

DEVLET KARŞILAYACAK

Minik Güneş’in ölümü tüm ailesini ve yakınlarını yasa boğdu. Her yıl ülkemizde yaşaması için büyük mücadele verilen, kampanyalarla toplanılan milyonlarca para ile yurt dışında tedavi ettirilen SMA hastası bebeklerimiz için devletimiz tarihi bir karara imza attı. Bu riski ortadan kaldırmak için evlilik öncesi SMA taraması zorunlu hale getirildi. Bedeli ise devlet tarafından karşılanacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır" dedi.

ABDÜLKADİR’E NEFES OLALIM

Bir başka dramı da Fındık ailesi yaşıyor. Kızları İrem Aylin’i 5 yıl önce SMA hastalığından kaybeden Fındık ailesinin 3.5 yıl sonra doğan oğlu Abdülkerim Fındık da aynı hastalıkla mücadele ediyor. Çok kısa bir zamanı kalan Abdülkadir’i yaşatmak için seferber olalım.

Atakan TOK
 

Editör: TE Bilisim