Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıda Medikal Sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Trabzon’da hizmet veren yaklaşık 120 firmanın ortak ve öncelikli sorununun tahsilat olduğu vurgulanan buluşmada sektörün acil maddi girdiye ihtiyacı olduğu belirtildi. 

Çok sayıda sektör temsilcisinin de katıldığı toplantı Medikal ürünlerdeki indirimin çözüme kavuşması konuşuldu. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Özellikle pandemi döneminde zorlu süreçte yanlarında olduk, sözleşmeye bağlı olarak bir ödeme planı var ve sektör olarak bir indirim yapılması medikal sektörünü zora sokacağını biliyoruz. Elbette sektörün sorunlarını çözmek ve katkılar sunmak hepimizn görevidir” ifadelerini kullandı.

BU MESLEĞİN ZİNCİRİYİZ

Bugün içinde bulunduğumuz pandemi süreci göstermiş ki ‘sağlık’ hayatımızın en önemli unsurudur. Bu vesile ile özveri ile çalışan tüm hekim, hemşire, sağlık çalışanları, medikal ve eczacı meslektaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Bu süreç bize aynı zamanda göstermiştir ki tıbbi cihaz sektörü bu zincirin olmazsa olmazıdır. Tıbbi cihaz derken sadece hastane bazlı cihazlardan bahsetmiyoruz. Maske, eldiven, dezenfektan vb. yaklaşık on binlerce kalem üründen bahsediyoruz. Sektörümüz bu ürünlerin satışını, servisini ve hizmetini sağlamaktadır.

FEDAKARCA ÇALIŞIYORUZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası 18. Meslek Komitesine bağlı yaklaşık 120 firmanın ortak ve öncelikli sorunu tahsilat sorunudur. Firmalarımız üniversite hastanelerinden sözleşme ödeme gün süresi üzerinden 36 ay, kamu hastanelerinden 16 ay geçmiş olmasına rağmen tahsilat yapamamaktadır. Sektörümüzün bu kadar fedakarlığına rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığımız bizlerden; 2018 yılı için %40, 2019 yılı için %50, 2020 yılı için %60 oranında alacaklarımızdan feragat etmemiz koşuluyla ödemelerin hemen gerçekleştirilebileceğini aksi takdirde 2022 veya 2023 yıllarının beklememizi istemiştir. Sektörümüzden geçmiş alacakları için feragat beklenmesi zaten zor geçinen sektörümüzün tamamen bitmesine sebep olacaktır.

SEKTÖRÜMÜZ KAPANMAYA ZORLANIYOR

Tıbbi cihaz sektörü olarak kamu kurumlarına ürün ya da hizmet sunarken fiyatları bizler belirlemiyoruz. Satışlarımızı devletimizin yetkili kurum ve kurulları tarafında titizlikle hazırlanan MKYS ve SUT fiyatlarını baz alarak gerçekleştiriyoruz ve bazı ürünlerde bu fiyatlar en son 2012 yılında güncellenmiştir. Bunun yanında bu ürünlerin %86’sı ithal ürünler olması sebebiyle kur artışını göz ardı edemeyiz. Bütün bu gerçeklere rağmen bizlerden %60’lara varan feragat istenmesi sektörümüzdeki birçok firmayı kapanmaya zorlayacaktır.

DEVLETİMİZİN HER ZAMAN YANINDA OLDUK

Bir taraftan pandemi süreci, diğer taraftan güncel ekonomik sorunlarımız mevcut. Ancak bizler bu süreçlerin çok daha ötesinde ödemelerimiz için 16 ay veya 36 ay bekleyen buna rağmen kimi zamanlarda ödemelerimizi alamayan bir sektörüz. Yani zor dönemlerde devletimizin her zaman yanında olduk ve olmaya devam ediyoruz. Bu süreçte bütün meslektaşlarımız elinden geleni fazlasıyla yapmıştır. Birçok meslektaşımız ödeneksizliğe rağmen hastane ve sağlık kuruluşlarında kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir. Bu hizmetin devam edebilmesi ancak bu işletmelerin ayakta kalması ile mümkündür.

Bu nedenle Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın bu konuyu tekrar değerlendireceğine ve sözleşmeye bağlı geçmiş alacaklarımızın herhangi bir kesintiye uğramaksızın en kısa sürede ödeyeceğimize inanıyoruz.”
Burak KOÇ 
Editör: TE Bilisim