Vakit Ve Nakit Ayıracağız

Projeyle ilgili konuşan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Dünyanın her bir köşesinde varız. Ama bütün oralarda kazandıklarımızı bizim en önemli unsurumuz sosyal projelere vakit ve nakit ayırmamızdan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz” dedi. 

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma amacıyla kurulan, TAV Havalimanları ve Sera Holding’in desteğiyle yürütülen ve her yıl 50 bin üniversitelinin başvurduğu Uluslararası Sivil Toplum Örgütü olan Young Guru Academy (YGA)’nın ‘Anadolu’ya bilim göçü’  projesi Trabzon’un Tonya ilçesinde tanıtıldı. 

Programa Yoğun İlgi 

Çocuklara bilimi öğreten ve sevdiren ayrıca sosyal inovasyon projeler de üretmeyi amaçlayan ‘Anadolu’ya bilim göçü’ ile Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden 50 bin başvuru arasından seçilen 20 YGA gönüllüsü Feride Ahmet Şener Ortaokulu’ndaki çocuklarla bir araya gelerek bilim, yazılım, yenilenebilir enerji ve değerler atölyesi eğitimini verecek. 

Tonya Feride Ahmet Şener Ortaokulu’ndaki çok amaçlı salonda düzenlenen törene TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Trabzonspor Kulübü eski başkanı Sadri Şener, Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, YGA Kurucusu Sinan Yaman, YGA Başkanı Asude Altıntaş, YGA Başkan Yardımcısı Ömer Görgülü ve Sadık Ünlü, YGA Anadolu’ya Bilim Göçü Proje Direktörü Cemil Cihan Özalevli, Yazar-PsikologYGA Hayal ortağı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Tonya İlçe Belediye Başkanı Osman Beşel, Tonya Kaymakamı Halit Mengi ile çok sayıda öğrenci ve velisi katıldı.
 
Birçok Festival Düzenleyeçeğiz 
 
YGA’nın yürüttüğü çalışmalar ve projeler hakkında bir sunum yapan YGA Başkanı Asude Altıntaş, YGA’nın 2000 yılında kurulduğunu ve uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Program hakkında da konuşan YGA Başkanı Altıntaş amaçlarının öğrencilere bilimi öğretmek ve sevdirmek olduğunu kaydetti. YGA Anadolu’ya Bilim Göçü Proje Direktörü Cemil Cihan Özalevli ise YGA’da gönüllü olarak çalıştığını belirterek, çocukların bilim sevgisini canlı tutmayı hedeflediklerini ifade etti.  Özalevli, YGA’nın İstanbul’da bilim merkezi kurulacağını ve burada Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını taşıyan birçok proje ve bilim festivalleri düzenleneceğini duyurdu. 

Her 4 Yılda Bir Yeni Şeyler Yapmamız Lazım 
 
Törende bir konuşma yapan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise YGA’nın Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütlerinin birisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “YGA gerçekten ülkemizde en önemli ve en etkin sivil toplum örgütlerinden birisidir. Türkiye’nin en parlak üniversite mezunları ve öğrencilerinin gönüllü ve hiç para alamadan çalıştığı bir örgüttür YGA. Ben kendilerine çok destek oluyorum. Ben 60 yaşındayım 53 yaşında dünyanın öbür ucundan eğitim aldım. Çünkü biz 18 ile 20 yaş arasında aldığımız diplomaları ne de okulumuzun adı bizim 50 yıllık iş ve çalışma hayatımıza yetmez. Sürekli kendimizi yenilememiz gerekmektedir. Benim iş arkadaşlarıma söylediğim bir laf vardır: ‘Diplomalarınızın geçerlilik süresi vardır, kredi kartı gibi 4 yıl. Eğer kendinizi yenileyemezseniz diplomalarınız geçersiz olur’ Her 4 yılda bir yeni şeyler yapmanız gerekir”

İnsanlara Topraklarını Hatırlatmak Lazım     
   
Projenin ileride önemli ödüllere layık olacağını ve çalışmaların Türkiye geneline yayılacağını ifade eden Sani Şener “Bizim TAV olarak bünyemizde 54 bin kişi çalışıyor. Bu çalışanların içinde 4 bini Trabzonlu. Bu bize çok önem verdiğimizi gösteriyor. Biz özümüzü hiçbir zaman terk etmedik. Benim oğlum Tonya’ya ilk defa geliyor. Ama 2 ay önce doğan kızının adını Tonya olarak koydu. Amerikan hastanesinde doğum oldu, 2 hemşire koştu geldi, ‘Niye Tonya koydunuz?’ dediler. Bende ‘niye soruyorsunuz?’ dedim. Hemşirelerden ‘Bizde Tonyalıyız da’ yanıtını aldım. Yani insanlara ata topraklarını anlatmak ve hatırlatmak gerekiyor. 

Bizim şirketimizin yaptığı karları eğer biz böyle sosyal paydalarla taçlandırabilirsek bir anlamı var. Yoksa kar edip sadece ailenin içinde kalıyorsa hiçbir anlamı yok. Onun için dünyanın her bir köşesinde varız. Ama bütün oralarda kazandıklarımızı bizim en önemli unsurumuz sosyal projelere vakit ve nakit ayırmamızdan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz. Ben Tonya’daki bu eğitim seferberliğiyle gurur duyuyorum. Bizde buna ufacık da olsa bir katkıda bulunmak istedik. En büyük gurur Anadolu’ya bilim göçü projesinin Tonya’dan başlanması. Bu proje tüm Türkiye’ye yayılacaktır. Bu proje çok önemli ödüller alacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.  AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora da Şener ailesin bölgeye birçok önemli hizmetlerde bulunduğunu belirterek projede emeği geçenlere teşekkür etti. Yazar-PsikologYGA Hayal ortağı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu da Prof. Doğan Cüceloğlu’da “Çocuklarımıza merakı ve sevgiyi öğretmemize gerek yok. Her insan merak ve sevgiyle doğar. Bize düşen sorumluluk, onları canlı tutmaktır. Tonya'ya gelecek YGA gönülleri çocuklardaki bu merakı ve bilim sevgisini canlı tutacaklar” dedi. Gerçekleşen tanırım toplantısının ardından, katılımcılar eğitimin verileceği bilim atölyesi ve kütüphaneyi ziyaret ettiler.

Tuncay HACIFETTAHOĞLU 
 
Editör: TE Bilisim