Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı,  üniversitede daha önce yapılan ancak uzun bir süredir yapılmayan şenliklerin bu yıl yapılıp yapılmayacağı ile ilgili olarak, “Biz şimdi yapıyoruz. 19 Mayıs’ta şenliğimiz var. Bir de 27 Mayıs’ta var öne çıkan hocalarımızı ödüllendireceğiz. Bunun için sponsorluklar gerekiyor. Teknofestçiler gelip destek verin diyor. Uzay takımı var. Fazla paran olsa hem ona ver, hem de ona. Eğlenceye de 2 gün planladık. Ama gönül isterdi ki 1 hafta olsun. Bunların her birinin bedeli var” dedi.

DESTEK VERDİK, ORTALAMANIN ÜSTÜNE ÇIKTI

Akademik yayınların KTü’de ortalama yüzde 18 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çuvalcı, “Türkiye ortalaması yüzde 21’di. Yayınları arttırmak için ne yaparız dedik. Sonuçta bu başarı çıtası. Hocalarımıza destek verelim dedik. Bir baktık yüzde 22’ye çıktı. Ortalamayı geçti. Bu tür noktalara önceliğimiz var. Gençlerimizin, eğlenmeleri icin illa sanatçı gelmesine gerek yok. Öğrenci kulüplerimiz var. Bizde onlara stant kurabiliriz” dedi.

FİRMAYLA GÖRÜŞTÜK

Elektrikli Scooter’lerin Trabzon’da olduğu gibi KTü’de de ilgi gördüğünü kaydeden Prof. Dr. Çuvalcı, fiyatların öğrenciler için yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Firmayla görüştük. Üniversitede biraz düşüreceğiz onu” diye konuştu.

“EKONOMİ İÇİN BİR OKUL AÇILMAZ”

Prof. Dr. Çuvalcı, “İlçe belediye başkanları fakülte kuralım diyor. Sürmene’de Deniz Bilimleri var, Of’ta Teknoloji Fakültesi var. Çocuk gidiyor. Oraya kampüste yetişen öğrenci ile oradaki bir olmuyor.
Yereller gelsinler, bizim ekonomi düzelsin istiyor ancak, ekonomi için bir okul açılmaz, bilim için açılır. Maalesef bizde bazen oluyor.” İfadelerini kullandı. 

“5 YIL SÜRE VERDİK”

Trabzon Üniversitesinin Hukuk Fakültesinin Kanuni Kampüsünden ne zaman taşınacağı sorusuna ise, “Hukuk Fakültesi, geldiğimizde gideceklerdi. 5 yıl verdik onlara. Orada inaları da yok. Tıp Fakültesi prestijli. Orada yer yok. Hukuk Fakültesi öğrencilerini okutacakları mekan yok. O mekanı ancak 3 - 4 yılda yaparlar. Bizde 5 yıl verdik” dedi.

“ÖĞRENCİ SAYISINI AZALTMAK LAZIM”

KTÜ’de tercih edilmeyen bölümleri de sıralayan Prof. Dr. Çuvalcı, öğrenci sayısının azaltılması gerektiğine dikkat çekti. Çuvalcı, “Jeofizik var. 3 - 4 yıldır öğrenci almıyor. Jeoloji, maden can çekişiyor. Onlarda yurt dışı öğrenciler var. Orman Endüstri de. 10 ,15 kişi geliyor. Öğrenci sayısını azaltmak lazım. YÖK’e gönderdik. YÖK Başkanı sıcak bakmadı. Çocukları laboratuvarda, tasarlayacak, sitemi kuracak yapsın istiyoruz. Bu da az öğrenci ile olur” dedi.

“DEVLETİMİZ ZAMAN ZAMAN BORÇLARI ÖDÜYOR”

KTÜ Tıp Fakültesi ile ilgili yaşanan maddi sorunla ilgili gelen soruya ise Prof. Dr. Çuvalcı, “ Devletimiz zaman zaman borçları ödüyor. O zor durum, sadece bizim fakülteye ait bir şey değil. Devletimiz SGK’nın ödemelerini attırdılar ama yetersiz” diye konuştu.

EN BÜYÜK SIKINTI HERKES ÖZEL ODA İSTİYOR

Yeni otoparkın insanlar tarafından pek bilinmediğine de dikkat çeken Prof. Dr. Çuvalcı, “Otoparkı açtık. Yeni otoparkı insanlar pek bilmiyor. Çocuk Hastanesi için uğraşıyor. 50 MilyonTL ödenek geldi.

Şu anda en büyük sıkıntı herkes özel oda istiyor. Ama takdir edersiniz ki Erzincan, Artvin’den insanlar geliyor.  A Bloğunu çok güzel baştan aşağı yenileyeceğiz. 3 tane turist hasta gelse, yatıracak yer olmuyor.” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim