Otizmli bireylerin toplum ile etkileşimini teşvik etmek amacı ile başvurulan en güçlü yöntemlerden biri oyun arkadaşlığı uygulamasıdır. Kurulan arkadaş, otizmli bireyler kadar, arkadaşlarına da olumlu gelişim imkânları sağlıyor. Trabzon’da yaşayan Ümran&Metin Karaca ailesi de Otizmli çocukları 16 yaşındaki İdil Karaca’nın sosyalleşebilmesi için örnek teşkil edecek bir uygulamaya imza attı.  Otizmli kızları için el sanatları atölyesi açan Karaca ailesi çocuklarını sosyal topluma kazandırabilmek için ellerinden geleni yaparken hem kızları İdil’in gelişimine hem de ona arkadaşlık edecek olan otizmli bireylerin gelişimine katkı sağlamak istiyorlar.


Eğitimlere Devam

İlk ve Ortaöğrenimini tamamlayan lisede birinci sınıftan ayrılan İdil’in ailesi gazetemize yaptıkları açıklamada, “Alt yapısında 3 yaşından itibaren alınan özel eğitimler var. Ankara’da eğitim aldı. İyi seviyelere geldi.  Kendisine atölye açtık. El sanatları, takı tasarım, hama boncukları yapıyor, lastik bileklik, örgü, resim yapıyor. Atölye aşamasıyla birlikte halk eğitim merkeziyle birlikte kurslara da götüreceğiz. İkisini birden yürüteceğiz. Kızımızın sosyalleşip topluma kazanması için elimizden gelen her türlü gayreti göstermek istiyoruz” dediler. 


Tamamen Sosyal Platform Amaçlı

Karaca ailesi açıklamalarına şöyle devam etti, “Atölye açmamızın hiçbir ticari amacı yoktur. Tamamen sosyal platform amaçlı. İhtiyacı olan insanların gelebilmesi için atölyemiz herkese açık. Bu konuda öncü olmak istiyoruz. Otizmde gelişme konusunda eğitimle belli bir yere kadar gelinebiliyor. Fakat ondan sonraki kısımda aileler işin olmazsa olmazı. Ülkemizde Sosyalleşme ile alakalı bir platform olmaması eksiklik.  Otizm alanında çok şey yapıldı ama yeterli değil. Bizde imkanlarımız el verdiğince bu ortamı sağlamaya çalıştık.”

Bu Toplumda Bizde Varız


“Tam zamanlı kaynaştırma raporlu olup gelişime açık yüksek işlevli otizmliler yararlanabilirler. Becerileri olup da yapamayan çocuklar gibi, ayrıca bu işe gönül veren, onlarla çalışmak isteyenlere de kapımız açık. Arkadaşlık yapabilirim diyenlere de kapımız açık. Biz misafirlerimizi hiçbir karşılık beklemeden iyi şekilde ağırlayacağız. Çocuğumuzu topluma kazandırmak için çalışıyoruz. Bu toplumda bizde varız diyelim. Önemli olan biz öldükten sonra bu çocuk hayata tutunabilsin” ifadelerini kullandılar.

Nasıl ulaşabilirim?

İdil’in atölyesini ve arkadaşlığını paylaşmak isteyenler için adresi: Trabzon’un Ortahisar ilçesi İskenderpaşa Mahallesi Gazipaşa yokuşu bitimi Dumanoğlu Apartman No:31 6. Kat. Ayrıca babası Metin Karaca’ya: 05326716526, Annesi Ümran Karaca’ya 05339693097 numaralı telefonlardan ulaşıp konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Atakan TOK
Editör: TE Bilisim