Üreticiler, TMO’nun devrede olarak müdahale alımı yapmasının önemli olduğunu belirterek, fiyatın erken açıklanmasının da sevindirici olduğunu söyledi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, üretici bahçeye girmeden önce fiyatın açıklanmasının önemli olduğunu belirterek, “Uzun süreden beri vermiş olduğumuz mücadele haklı sesimiz karşılık buldu. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bugün levant kalite fındık 16.50 TL, Giresun kalite fındık 17 TL olarak açıklandı. En önemlisi TMO’nun bayramdan sonraki ilk mesai gününde alım müdahalesi yapacağı yönünde de bir açıklama oldu. Bu da bizi ayrıca çok sevindirdi. Bu fiyatların sonucunda TMO’nun da alımıyla beraber serbest piyasada fındık fiyatları 17-18 TL bazında işlem görmeye başlayacaktır. Üreticilerimiz bol ve hayırlı kazançlar elde edecek. Üreticimize bayram müjdesi veren Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Üreticiden Teşekkür


Fındık üreticisi Sıtkı Çamaşlıoğlu da maliyetin yüksek olması nedeniyle üreticiler olarak 20 lira fiyat beklediklerini ancak açıklanan fiyatında gayet makul seviyede olduğunu kaydederek, “Fındıkta maliyet yüksek, 20 lira fiyat beklentisi vardı ama bu fiyat da güzel. En azından TMO yine devrede ve bu sene fiyatı da erkenden açıkladılar. Bu fiyatla artık hesabımızı daha rahat yapabileceğiz, teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Memnuniyetle Karşılandı
 
AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş, açıklanan fındık fiyatlarına ilişkin değerlendirmesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üreticiye sahip çıktığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, fındık hasadı başlamadan fındıkta taban fiyatı açıklamış ve üreticinin istismar edilmesini engellemiş ve üreticiye sahip çıkmıştır. Açıklanan fiyatlarla birlikte üreticimiz emeğinin karşılığını alabilecektir. Kilogram başına yapılacak yaklaşık 2 liralık destekle fiyatlar 19 lira seviyelerine kadar çıkabilecektir. Fındık rekoltesinin geçtiğimiz yıllara oranla çok daha yüksek olduğu bir dönemde, Karadeniz insanının büyük bir çoğunluğunu ilgilendiren fındıktaki taban fiyatlar, üreticimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır” dedi.
 
Üretici Nefes Aldı
 
Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirdi.  Kaan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Giresun Kaliteli Kabuklu Fındık için 17 TL, Levant Kalite Fındık için ise 16,5 TL’lik fiyatın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Fındık rekoltesinin geçtiğimiz yıllara oranla çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Kaan, "Fındık rekoltesinin geçtiğimiz yıllara oranla çok daha yüksek olduğu bir dönemde sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye verdiği önemi bir kez daha göstererek, beklentilerin üzerinde bir fiyat açıklaması gerçekten memnuniyet vericidir. Ayrıca fiyatı zamanında açıklayarak oluşabilecek spekülasyonların da önüne geçilmiştir” dedi.
 
Rekolte de iyi fiyatta
 
Ulusal Fındık Konseyi ve aynı zamanda Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı da olan Sebahattin Arslantürk, “Bu yıl rekolte de iyi, fiyat da iyi” diyerek şunları söyledi: “TMO’nun piyasada olması ve açıklanan fiyatlar sektör açısından olumludur. Bu yıl geçtiğimiz yıldan daha fazla ve kaliteli fındık var. Yani rekolte ile birlikte fiyat da iyi oldu. Artık üreticilerimiz bundan sonra verim ve kaliteyi arttırarak da kazanabileceklerini daha iyi göreceklerdir. TMO alımlarını alt yapısını güçlendirerek aksatmadan yaptığı takdirde piyasada dengeli bir seyir oluşur. Yeni sezon ve alımlar sektöre hayırlı olsun.”
 
Piyasa hareketlenir
 
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fiyatları sektörün beklentilerini karşılayan rakamlar olarak değerlendirerek, “TMO’nun alım kararı ile fındık fiyatının bu yıl olması gereken zamanda açıklanması sektör açısından olumludur. Üretici de, sanayici de, ihracatçı da önünü görerek piyasada hareket etme imkanı bulacaktır. Herkesi memnun eden bir fiyat, bu fiyatın hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. TMO tarafından 2019 ürünü fındığın kilosunun 50 randıman Giresun kaliteli fındık için 17, levant kalite de ise 16,5 TL üzerinden alınacağı açıklanmıştı.
 
Devlete teşekkür
 
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık taban fiyatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu sene fındık fiyatının Temmuz ayı sonunda açıklanmış olmasının takdire şayan bir hadise olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi: “Fındık fiyatının erken açıklanmış olması ve devletin piyasaya müdahale etme kararını almış olmasını üretici kesimi adına olumlu buluyorum. Belki sektörün bir kısmı fiyatı bir miktar daha yüksek bekliyor olabilir ama doğrudan desteği de düşününce aslında fındık fiyatları geçmiş yıllara nazaran gayet iyi. Piyasadaki tüm aktörler, devletin fındıkla ilgili bu tavrına göre konum alacaktır."
 
Üreticimizi Mağdur Etmedik
 
AK Parti Milletvekili Kadir Aydın’da açıklanan 17 liralık fındık fiyatı ile üreticinin mağdur edilmediğini söyledi. Aydın, fındıkla ilgili yaşanan süreçte bölge milletvekilleri ile birlikte Tarım Bakanı Pakdemirli ile bir arala geldiklerini belirterek yaptıkları çalışmaları anlattı. Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ye de üreticinin yanında yer alan duruşundan ötürü teşekkür ederek, “Hem fındık üretici hem de fındık üreticilerinin temsilcisi olan milletvekilleri olarak bizim asıl talebimiz şudur ki; hem fındığın hem de diğer mahsullerimizin Toprak Mahsulleri Ofisi yani TMO tarafından alınarak piyasanın dengelenmesidir. TMO’da daha önce karşılaştığımız sıkıntıları yaşamamak adına üreticilerimizden de talebimiz TMO standartlarında ürünlerini hazırlayarak TMO’ya götürmeleridir. Asolan milletimizdir. Bu yüzden milletimizin talepleri bizim için baş üstündedir” diye konuştu.
 
Beklentilere cevap verdi
 
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatının memnun edici olduğunu söyledi. Çakırmelikoğlu yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık taban fiyatı bizleri son derece tatmin ve memnun etmiştir. Bir süredir yapılan çalışmalar neticesinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a sunulan raporlar doğrultusunda 8 milyon üreticiyi yakinen ilgilendiren fındık taban fiyatında 50 randıman Giresun kalite tombul fındığın 17 TL, levant kalitenin ise 16.50 TL olarak açıklanması beklentilere cevap vermiştir. Ayrıca randıman başı 0,50 krş. ilave ücret getirilmesinin planlandığı fındık taban fiyatı genel beklentiyi karşıladığı gibi, ilave olarak dönüme verilen Doğrudan Gelir Desteği modelleri ile fındık üreticisi ve bölge ekonomisinin ciddi kazanım sağlayacağını görmekteyiz” dedi.
 
Gayretlerimiz Sonuç Verdi
 
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, fındık üreten illerin milletvekillerinin oluşturdukları Fındık Çalışma Grubu'nun gayretleri sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık üreticisine müjdeyi verdiğini hatırlattı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım için görevlendirildiğini kaydeden Öztürk,’Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde fındık üreten illerin AK Partili milletvekilleri olarak fındık hasadı öncesi üreticilerimizin talep ve beklentilerine tercüman olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile çalışma toplantısında bir araya geldik. 2019 yılı ürünü fındık piyasasının düzenlenmesi, fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması ve alım politikalarına ilişkin istişare ve değerlendirmelerde bulunduk. Bu minvalde, Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün gerçekleşen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda fındık üreticilerimize müjdeyi verdi’ dedi.

Editör: TE Bilisim