Doğu Karadeniz Bölgesi Dış Ticaret İçin Fırsat Sunmakta

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptığı açıklamada;  “ 2016 yılının ilk 7 ayında 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesinden gerçekleşen toplam 1 milyon 700 bin 243 dolar tutarındaki ihracatın yüzde 40 ına tekabül eden 685.616.443 doları tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiştir.  Bu performansı ile Trabzon ilimiz 18 il içinde en fazla ihracatı gerçekleştiren il olarak birinci sırada yer almıştır.  İhracat gerçekleştiren ihracatçı firma sayısı bakımından da 198 adet ihracatçı firma sayısı ile Trabzon ilimiz yine birinci sırada bulunmaktadır.Ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştiren 13 üncü ihracatçı ili olan Trabzon ilimiz ekonomisine girdi sağlayan sektörler açısından ihracat birinci sırada yer almakta olup, İl ekonomisi için lokomotif görevi görmektedir. Dolayısıyla bu duruma uygun ihracatımızı 2023 yılı hedeflerine ulaştırabilmemiz için Bölgenin cazibe merkezi olan Karadeniz ve hinterlandı Bölge illerine hitap edecek,  ihracatımız için gerekli olan alt yapı yatırımlarının da bu misyona uygun,  hızlı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bilindiği üzere Doğu Karadeniz Bölgemiz, gelecekte dünya ekonomisine yön verecek Asya, Avrasya, Rusya Federasyonu ve Türk Cumhuriyetlerine yakın coğrafyada yer alması Trabzon ilimiz ve Doğu Karadeniz Bölgesi için dış ticaret lojistiğinde birçok fırsatları sunmaktadır. 

Ancak, uluslararası lojistik için gerekli olan büyük gemilerin yanaşabileceği derin deniz limanlarımızın olmaması, sınır kapılarımızdaki altyapı eksiklikleri ve önerdiğimiz ikinci bir sınır kapısı olan Muratlı Sınır Kapısının hala açılamamış olması, demir yolu bağlantılarının sağlanamaması lojistik için var olan bu potansiyellerin ekonomimize kazandırılmasını engellemektedir.  Elimizi çabuk tutmamamız halinde komşu Bölge Ülkelerinde yapılmakta olan ve Ülkemizin yıllık konteyner taşımacılığının 2 katı kapasitede inşa edilmekte olan Derin Deniz Limanlarının faaliyete geçmesi ile bu potansiyelleri kullanmamız mümkün olamayacaktır.  İnanmaktayız ki Ülkemizde çok iyi bir hamle ile başlangıç yaptığımız bu günlerde, uygulamaya konulacak yatırıma yönelik teşvik tedbirleri ile bu alt yapı yatırımlarının da yapılması gündeme gelecektir. Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesinin tarihten gelen transit ticaret merkezi işlevi,  lojistik merkez yatırımlarının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. 

Ayrıca, ihracatçılar olarak özellikle dış ticarette yönümüzün Rusya Federasyonu, Türk Cumhuriyetleri ve Çin ile ekonomik ilişkilerin daha üst noktalara taşınmasına yönelik politikalara yönelinmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.  Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin büyük dirayeti ile bastırılan ve Avrupa ile ABD’nin gayri meşru çocukları tarafından ve bu Ülkelerin üst akılları ile yönetmeye çalıştıkları hain darbe girişiminin hezimete uğratılması, Ülkemizin değerini kat kat artırmış ve bizlerde de bu ikiyüzlü ve samimi olmayan Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkelere gereken tavrın konulması gerekliliğin yanısıra ilişkilerimizin sorgulanmasının ne denli haklı olduğu inancını pekiştirmiştir.  Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimine karşı hala adil ve dik duruşlarını gösteremeyen bu ülkeler, gayri meşru çocukları olan hainleri Ülkelerinde himaye etmeleri ve hain terör örgütü FETÖ liderini Ülkelerinde malikhanelerde beslemeleri Türk vatandaşı olarak bizlerin zoruna gitmekte ve bu ülkelerin niyetlerinin ne olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.  

Bundan dolayı, sözde dost ve müttefik görünümlü bu iki yüzlü ülkeler yerine; ekonomik entegrasyon ve ekonomik ilişkiler yönünden daha dost görünümlü Ülkeler olan Rusya Federasyonu, Avrasya ve Türk Cumhuriyetleri,  Orta Asya ve hatta Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin daha üst noktalara ulaştırılmasını talep etmekteyiz.  Biz ihracatçılar olarak, Rusya ile birlikte Avrasya Ekonomik Birliğine üye olmamız ve bunun yanısıra Şanghay İşbirliği Örgütüne üye olmamızın Ülkemizin büyük hayrına olacağına inanmaktayız.  Bu ülkelerle ticari ilişkilerimizin üst noktalara ulaşması ile Trabzon ve hinterlandı Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisine de çok büyük katkılar sağlanacağı açıkça görülecektir” dedi.
 
Editör: TE Bilisim