Trabzon Liderplus YKS Kursu Rehber Öğretmeni Özlem Aydın,  öğrencilere ve ailelerine sınavla ilgili tavsiyelerde bulundu, önerilerini sıraladı. Öğretmen Aydın, açıklamasında öğrencilere günlük rutinlerini bozmamalarını ve her türlü dijital medya bilgisinden uzak durmaları gerektiğini önerdi. Aydın, “Sınavdan önceki gün geldi çattı, artık sınava saatler kaldı. Peki sınavda stres olmamak adına bu saatleri nasıl geçirmelisin? Bu soru elbet hepimizin aklına takılmıştır. Hem verimli bir sınav geçirmek hem de ilerleyen saatleri senin adına da rahat bir hale getirmek için sana birkaç öneri vermek istiyorum.” dedi.

“ÖNCELİKLE KENDİNİ TEBRİK ET”

Aydın, yaptığı açıklamada “Buraya kadar geldin, zor zamanlardan elbet geçtin. Gerek kişisel olsun gerek ülke ve dünyanın içinde bulunduğu durum olsun gerçekten motivasyon kırıcı günlerden geçtin. Ama sen yılmadın ve sonuna kadar savaştın! Bu yüzden bu tebriği her şeyden çok hak ediyorsun. Elinden geleni yaptın, artık bundan sonra yapman gereken tek şey kafanda olan bilgileri en iyi şekilde kullanarak heyecanını sınavda kontrol edip en iyi performansını sergilemek olacak. Biz seninle gurur duyuyoruz.” İfadelerini kullandı.

“SINAVA 1 GÜN KALA RUTİNİNİZİ BOZMAYIN”

Rutini bozmamaya dikkat çeken Aydın, “Zaten son haftalarda uyku düzenini oturtmuş olacaksın, yine aynı saatte uyuyup aynı saatte kalkmaya çalış. Sıradan bir günmüş gibi geçir.” İfadelerini kullanarak şunları kaydetti:

“Evet, belki bu sınavın hayatının geri kalanını belirleyeceğini düşünüyorsun. Belki de tüm gözleri üzerinde hissediyorsun. Ama bu stresinin oluşturduğu bir kurgu. Bu son günü ne kadar rahat geçirirsen o kadar stressiz bir şekilde ertesi gün sınava gireceksin. O yüzden değişik bir şey yapma, aynı düzenine devam et. Düzende değiştirebileceğin sadece 1-2 şey olabilir. Bunlardan ilki, diğer günlerde derslerine çok yüklendiysen bugün bu kadar çalışmaman. Önceki gün çalıştıkların sadece kafanı yoracak, bilgi karmaşasına girebilirsin ve daha da stres olabilirsin. Bu yüzden sana önerim gece yatmadan önce sözel notlarının üstünden kısa bir şekilde geçmek veya çözemediğin önemli birkaç soruyu tekrar çözmek.  Bunun dışında sadece kendini rahatlatmaya önem vermelisin. Zaten aylardır çalışıyorsun, son gün kendini odaya kapattığın 8 saat aylarca çalışmanın üzerinde sadece küçük bir değişiklik olacaktır. Ancak stresini yenebilirsen bu sana sınavda çok daha yardımcı olacaktır. Ben mesela, o gün ailemle bir alışveriş merkezinde Bowling oynamaya ve yemek yemeye gitmiştim. Tabii, günümüzün şartlarında bu çok mümkün olmayabilir. Ama beraber oynanan bir kutu oyunu ya da izlenen bir komedi filmi de aynı etkiyi yaratacaktır.”

“HER TÜRLÜ DİJİTAL MEDYA BİLGİSİNDEN UZAK DUR”

Dijital medya bilgilerinin sadece kafa yoracağına değinen Rehber Öğretmeni Aydın, konuşmasında “Olabildiğince sınav veya sınav sonrası hakkında düşünmemeye ve konuşmamaya çalış.  Seni strese sokabilecek her türlü dijital medya bilgisinden uzak dur. Sosyal medya detoksu için bugün bulunmaz bir fırsat olabilir!  Her zaman tekrarladığımız gibi, bu düşünceler sadece kafanı yoracak. Eline sonuç karnesi geçtiğinde uzun uzadıya bu konuları düşüneceksin zaten. O zamana kadar önündeki basamağa odaklan. Bütün bir yıl, etrafındaki tüm olumsuzluklara rağmen, evden çalışarak motivasyonunu korumaya çalıştın, hayallerine inandın, onlardan güç aldın. Zaman zaman tabi ki inancını yitirdin, ancak hayallerin seni hep teşvik etti ve tekrar kalkıp emin adımlarla yoluna devam ettin! Sene boyunca hiçbir zaman vazgeçmeden inişleri ve çıkışları olan bu yolda büyük bir kararlılıkla ilerledin. Şimdi ise son adıma geldik, bu adımı attığın anda hayallerin hemen önünde, senin onlara erişmeni bekliyor olacak.” cümlelerine yer verdi.

STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Aydın, son hafta stres ile başa çıkma yolları ile ilgili bilgi verdi. Aydın, “Vücudumuz strese, kaygılı durumlara karşı kendi savunma mekanizmalarını geliştirir ve bu şekilde savaşmaya çalışır. Stres iyi bir şeydir, hedefine odaklandığını ve onu kazanmak için azmettiğini gösterir. Ancak her şeyde olduğu gibi stresin de fazlası zararlıdır. Sıraladığım fiziksel belirtiler senin sağlıklı olmanı engeller, yaşam kaliteni düşürür ve normalde sergileyeceğin performansın daha azını göstermene sebep olur. Böyle bir durumlarda, strese karşı savaşmak için kendine yardımcı olman gerekir.  Öncelikle nelerden korkuyorsun, seni bu kadar kaygılı hale getiren durumlar nedir bunları kendine itiraf etmen gerekiyor. Sebebini anladığımız anda çözümünü bulmak da daha kolay olacaktır.  Neler yapılabilir? Sınava az kala stres sebeplerinden kaçmaman gerektiğini yineleyelim. Birileriyle konuş, duygunu kelimelere dök. Bunun dışında, kendini en iyi sen tanırsın, seni neyin motive edeceğini bilirsin. Sevdiğin şeyleri yapman seni rahatlatacaktır. Bu noktada uyarım televizyon, bilgisayar ve telefondan mümkün olduğunca uzaklaşman olacaktır. Aynı şekilde sende olumsuz düşünceler yaratan insanlardan da uzaklaşmanı öneririm.  Kimsenin “Eminim sen tırmanamazsın. Eminim yapamazsın!” demesine izin vermemelisin. Senin mükemmelleştirdiğin hareketin, kazanıp ömür boyu yanında taşıyacağın üniversiten olacak. Onu almak için yeteri kadar gücün var, bunu sakın unutma ve kendine sürekli hatırlat.

Umuyoruz ki bu son süreci en sağlıklı şekilde geçirirsin.” diye konuştu.

SINAV GÜNÜ YAPILMASI GEREKENLER

Sınav günü, sınav başlamadan önce ve sınav anında yapılaması gerekenleri sıralayan Özlem Aydın, “Sınav saatini dikkate alarak her zamankinden biraz daha erken kalkın. Mutlaka kahvaltı yapın. Sınavdan yarım saat önce sınav yerinde olun. Bu sınavda başarılı olacağınızı asla unutmayın. Çok erken ya da çok geç kalkmayın. Kahvaltı yapmadan evden çıkmayın.

SINAV BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

Tuvalet ihtiyacınızı karşılayın. Sınav salonuna girdikten sonra salon görevlisinindi yardımıyla yerinize yerleşin. Soru kitapçığınızın türü neyse cevap kâğıdına da aynı türü kodlayın, ya da kodluysa aynı olduğundan emin olun. Soru kitapçıklarının sayfalarını inceleyin, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığına dikkat edin. Dağıtılan cevap kâğıdındaki bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin.

SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Her soruyu dikkatlice okuyun. Okurken “değildir, doğrudur, yanlıştır” gibi ifadelere özel dikkat gösterin. Sorunun içinde anahtar olabilecek kelimelerin altını çizin. Sadece soruyu değil mutlaka seçenekleri de okuyun. Sorularda yer alan işlemleri çözmek için kitapçığınızın boş kısmını kullanabilirsiniz. Doğruluğundan emin olmadığınız soruya anlayabileceğiniz bir şekilde işaret koyun ve sonra soruya dönmek üzere o soruyu atlayın. Bir soruyu cevaplarken belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla uğraşarak zamanınızı boşa harcamayın. Çok iyi bir sebebiniz yoksa doğruluğundan emin oluğunuz sorunun cevabını değiştirmeyin. Cevaplarınızı cevap kâğıdında doğru bölüme işaretlediğinizden emin olun. Soru numarasıyla cevap kâğıdında işaretlediğiniz numaranın aynı olup olmadığını kontrol edin. Cevap kâğıdınızda seçenekleri işaretlerken kodlamaları kurallara uygun olarak yapın. Bunun dışında kâğıda hiçbir işaretleme yapmayın ve karalamayın. Cevap kâğıdına yanlış işaretleme yaptığınızda işareti çok temiz şekilde silmeye özen gösterin.” şeklinde konuştu.

ANNE-BABALARA TAVSİYELER

Özlem Aydın, son olarak anne ve babalara tavsiyelerde bulundu. Aydın, açıklamasında “Sınava hazırlık dönemi öğrencilerin anne-babalarına en fazla ihtiyaç duyduğu dönemlerdendir. Anne babalar çocuklarına girecekleri sınavın hayatta karşılaşacakları pek çok sınavdan biri olduğunu, bir son olmadığını hissettirmelidir. Sınavlarda başarılı olmanın yanında başarısız olmanın da sonuçlar arasında yer alabileceği unutulmamalıdır. Başarı için aile içi iletişim ve olumlu diyalog önemlidir. Aile içerisinde kurulan bu olumlu ilişki çocuğun motivasyonunu artıracaktır. Çocukları hırslandırmak, motive etmek için başkaları ile kıyaslanmasının, başkalarının örnek gösterilmesinin hiçbir motive edici yanı yoktur. Çocukları etiketlemek, hem başarısını düşürecek hem de aşağılanma, yetersizlik duygusu geliştirmelerine sebep olabilecektir. Çocuklar; arkadaşları, kardeşleri, akraba çocukları vs ile kıyaslanmak istemezler, aslında sadece çocuklar değil kimse kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Anne baba olmak sürekli gelişimi zorunlu kılan bir durumdur. Bütün bunlara ek olarak anne babaların her çocuğun kendine özel şahsiyetler olduğunu bilerek ona göre davranmaları da ailedeki herkesin yararına olacaktır.”  ifadelerine yer verdi.

Sonay ÇALUK

Editör: TE Bilisim