Üçüncüoğlu, “TTSO, MÜSİAD, esnaf odaları ve STK’ların katılımıyla esnafımızın sorunları ile ilgili çalıştaylar yaptık. Sorunları TOBB ve MÜSİAD Genel Merkezine bildirdik” dedi.

SORUNLARI MASAYA YATIRDIK

Trabzon, Karadeniz ve Türkiye için verimli olacağına inandığım her konuda herkesle konuşurum. Pandemi haritası açıklandıktan sonra belli iş kolları kapatıldı. TTSO öncülüğünde, STK’larla bir çalıştay yaptık. Yapılması gereken adımları belirledik. Yüzde 50 kapasite ile cafe ve restoranlar Ramazan’a kadar açıldı ama sorunlar devam ediyor. İşletmecilerin, SGK, kredi, vergi borçları var. Bu sorunları da belirleyip, TOBB’a bildirdik. MÜSİAD Genel Merkezine bildirdik. Süreçteki sorunları ortaya koyduk. Bazıları çözüldü. Devletimiz destek verdi. Umudumuz Ramazan ayının sonrasında. Pandemi vakaları da bir yandan artıyor. Ramazan sonrasına şimdiden hazırlık yapılması lazım. Kapalı olan esnafımızın açılması için cansuyuna da ihtiyaç var. KOSGEB veya DOKA gibi destek veren kuruluşlarla, işletmelere artı destek verilirse esnafımız da bir nefes alır. Şu an bir restoranın açılması için en az 50 Bin TL paraya ihtiyaç var. Uzun zamandır kapalı kalan işletmelerin gideri var.

HALKIMIZ BİLİÇLİ OLMALI

Halkımızın da önlemleri tam anlamıyla uyup bilinçli ve duyarlı olması gerekiyor. İnşallah bilinçlendirmeyle ilgili de çalışmamız olacak. Bir taraftan da vaka sayılarının düşmesi gerekiyor. İş dünyası olarak halkı bilinçlendirici çalışmalar yapacağız. Herkes evde durmaktan sıkıldı bunaldı. Kendimize ve çevremize dikkat etmemiz gerekiyor. Hafta sonları köy ve yaylalarda komşulukla virüs daha çok bulaşıyor. 3 ev toplanıp tek eve gidiyor. Süreçlerin iyi değerlendirilmesi lazım. Ev içi, aile içi, mahalle içi birlikteliği önlememiz lazım. 

BÖLGESEL KARARLAR ALINMALI

İş dünyasının ve esnafların vergi, kredi, SGK ödemeleri var. Kapalı olan esnafın bu ödemelerinin 6 ay yada 1 sene faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Çalışmayan işletmelerin biriken borçları nasıl ödenecek? İşletme çalışıp, kazanç elde edecek ki borçlar ödensin. Esnafın, özellikle kapalı olanların çok sıkıntısı var. Kamu kurumunda kiracı olanlara gerekli kolaylık devletimiz tarafından sağlandı. Şahısların kiracısı olanların kirası devam ediyor. Bununla ilgili de bir ortayol bulunması lazım. Her bölgenin sıkıntısı kendine göre farklı. Bölgesel kararlar da alınsa daha iyi olur. Bölge milletvekillerimiz de çok iyi çalıştı. Geçici önlemler değil kalıcı önlemler alınması gerekiyor. Devletimiz elini taşın altına koyuyor. Elektrik, telekominikasyon, doğalgaz şirketleri de elini taşın altına koysa, en azından kapalı veya yarı kapalı işletmelerin borcundan dolayı hizmetleri kesilmese çok iyi olur.

TURİZM SEKTÖRÜ NEFES ALMALI

Pandemiden dolayı TTSO ve MÜSİAD toplantılarımızı ve yurt dışı bağlantılı görüşmelerimiz ve eğitimlerimiz çevrim içi yapılıyor. Turizmle ilgili bizim bölgemiz kırmızı kategoride olduğu için erken rezervasyonda alamadı. Bu sene yurt dışı gelmese bile iç turizmle alakalı bir nefes alınması lazım. Turizmde bir çok sektör çalışıyor. İç turizmi canlandırmak için de kırmızı kategoriden kurtulmamız lazım. Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda turist ülkemize geliyor. Avrupa ve Uzakdoğu’dan da turist almalıyız. Trabzon’da turizm 12 ay olabilir. Çok güzel yaylalarımız ve sahilimiz olmasına rağmen kış turizmimiz yok. Kış turizmi, spor turizmi ve kongre turizmi için gerekli çalışmaları yaparak kentimize kazandırmamız lazım.
 Bahattin BAŞTÜRK 
 

Editör: TE Bilisim