CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kit komisyonu ÇAYKUR görüşmelerinde çayın, çay üreticilerinin ve Çaykur çalışanlarının sorunlarını çözecek, ortak akılla bir Çay Kanunu çıkarılması gerektiğini ifade ederek çay üreticilerinin banka promosyon haklarını, çaydaki kota-kontenjan uygulamalarını ve Çaykur'da çalışan mevsimlik işçiler dahil birçok konuyu gündeme getirdi. ÇAYKUR Genel Müdürünün, genel müdür yardımcılarının ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Kaya şunları söyledi:

ÇAY KANUNU DERTLERE DERMAN OLMALI

“Çay kanunu artık acil ve ertelenemez bir ihtiyaç olmuştur. Yapılacak kanunun taban fiyat konusuna, kota ve kontenjan konusunda yaşanan sıkıntılara, çay emekçilerinin dertlerine çare olması gerektiğini düşünüyoruz. Taban fiyat bir ürüne devletin koyduğu en alt fiyattır. Fakat bu taban fiyat maalesef tavan fiyat oluyor, en yüksek fiyat oluyor ve kota nedeniyle fiyatlar maalesef bunun çok çok altına düşüyor. Hatta ben bu konuda bir kanun teklifi de hazırladım, verdim. Açıklanan taban fiyatın altında çay alımına izin verilmemesi yönünde. Denebilir ki Serbest piyasa var, piyasa kurallarına uygun değil. Fakat çay üreticisinin korunabilmesinin de başka bir yolu, yöntemi yok, maalesef böyle bir kısır döngü içindeyiz. Çıkarılacak Çay Kanunu bir siyasi partinin değil ortak aklın ürünü olmalıdır. Çayın tüm bileşenlerinin görüşü alınarak çıkarılmalıdır. Çay emekçilerinin derdine derman olmalıdır.”

BANKA PROMOSYONU ÇAY ÜRETİCİLERİMİZİN HAKKIDIR

“Çay üreticilerimiz yaş çay bedellerini bankalardan alıyorlar ve bu para yıllık olarak yaklaşık 3,5 milyar, eski parayla 3,5 katrilyon düzeyinde bir para. Fakat bunun karşılığında bankalar, çay üreticilerimize promosyon haklarını vermiyorlar. Çay Üreticilerimizin hakkı olan bu paraları bankaların yemesine müsaade etmememiz lazım. Herkes promosyon alıyor ama çay üreticileri bu haklarını alamıyor. Yaş Çay ödemelerini yaptığınız bankalarla konuşarak çay üreticilerimizin analarının ak sütü gibi hakkı olan promosyon haklarını almaları konusunda bu dönem yapılması gerekeni lütfen yapalım.”

Editör: TE Bilisim