Koronavirüsü salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağına rağmen Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda çay hasadı çalışmaları sürüyor. Üreticilerin yanı sıra, çay tarımına izin verilmesiyle birlikte çay üretim işletmeleri de gerekli önlemleri alarak yaş çay imalatına başladı. Salgın nedeniyle çay işletmeleri 44 maddelik acil eylem planı oluşturarak üretime geçen işletmeler; plan kapsamında, çay hasadından satışına, nakliyesinden üretim aşamalarına kadar sıkı tedbirler alınıyor. Üretici ve çalışanların sorunsuz hasat dönemi geçirmelerinin amaçlandığı plan, çay eksperleri tarafından üreticilere anlatılıyor. Çay fabrikalarında çalışanlar, izin belgeleriyle iş yerlerine gidip dönmeleri sağlanıyor. Üretilen yaş çayın 151'i özel sektör, 46'sı Çaykur'a ait fabrikalarda işlenerek, yılda ortalama 230 ile 250 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. Bu işletmelerde yaklaşık 30 bin işçi istihdam ediliyor. Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı 'Dünya Çay Raporu' sonuçlarına göre, yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor.

'ÇAYIN BU YASAKTAN MUAF TUTULMASI OLUMLU'

Rize'nin Güneysu ilçesi Adacami Mahallesi'nde fabrika işletmecisi olan Hamdi Kalender, çayın bu yıl geç başladığını söyleyerek, 'Çayın geç başlamasıyla zamanının geçmesi söz konusu. Sokağa çıkmama durumu ilimizde olsaydı sorun yaşayabilirdik. Çayın bu yasaktan muaf tutulması olumlu olmuştur. Personelimize de gerekli izinler verildi' dedi.
 
Editör: TE Bilisim