Çakıroğlu borsanın aylık yayın organı olan e-bülten dergisinde yer alan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“2021, sadece sanayici açısından değil vatandaş açısında da oldukça kötü geçti. Çay sektöründeki eksikler ve yanlışlar sıkıntı yaratarak, vatandaş ileözel sektörü karşı karşıya getirdi. Ne yazık ki; 2021 dezirve yapan bu yanlışlar hala devam ediyor. Dileğimiz sektördeki lokomotif kuruluşun 2022 yılında şapkasını önüne koyarak iyi bir hesap-kitap yapmasıdır. Eğer bu yıl da aynı yanlışlara devam edilir ise çay sektörü daha da kötüye gider. Hatta birçok sanayi kuruluşu batma durumu ile karşı karşıya da kalır.”

Sorun büyük, tedbir şart

Yavuz Selim Çakıroğlu geçen yılın sonlarına doğru yaşanan ekonomik çalkantıların çay sektöründe de büyük olumsuzluklara sebep olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Sektörde giderler yüzde yüze yakın yükselmiş, amakuru çay satış fiyatlarında herhangi bir artış olmamıştır. Kısacası girdiler arttı ama çay fiyatı aynı kaldı.Bu da sektörüolumsuz etkilemeye devam ediyor. Sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın halen enflasyon kaleminde yer alması ve lüks gıda görülerek KDV oranınınyüzde 8 olması sektörü son yıllarda zora sokmaktadır. Duruma sadece çay sektörü olarak bakmamak gerekir. Unutulmamalıdır ki çay; Doğu Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarından biridir. Ülkemizin kalkınması için gerekli olan üretimi biz çay sanayicileri olarak yapmak istiyoruz. Özel sektör sanayicileri olarak da karşımızda devleti rakip görmek istemiyoruz.”

Çakıroğlu bu yılın Mayıs ayında yaş çay yaprağında %35’lik artışın gerçekleşmesi durumunda, 5 lira 25 kuruş civarında olabilecektaban fiyattan alım yapacak firmaların maliyetlerinin 36-41 TL arasında olacağının altını çizerek açıklamasını şöyle tamamladı:  “Ocak ayı itibari ile 24-32 TL aralığında çay satan işletmelerin durumunu düşünmek bile istemiyorum. Kuru çaya %25’lik bir artış gelmezse; 2022 yılında özel sektör çayı 3.5-3.85 TL aralığındaki bir fiyattan, hem de vadeli almak zorunda kalabilir.

Faiz oranlarının yıllık %30 lar seviyesinde olması nedeni ile peşin alımların 3.25 TL olması bekleniyor. Bilinen ve hesaplanan bir gerçeği ben ifade ettim. Sorun büyük, tedbir şart. Yeni yıla zamlarla girdik. Her şeye üst üste zam geliyor. Mazot, işçilik, ambalaj, nakliye, kömür, çuval, kırtasiye, sigorta ücretleri, bakım onarım malzemelerine yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Sanayici 50 kuruştan tükettiği elektriğe artık 2.5 TL ödeyecek. Uzun lafın kısası her şeye zam gelirken, çaya dazam bekliyoruz.”
 

Editör: TE Bilisim