TÜİK rakamlarına göre 2019 yılında 6 bin 850 dekar alanda toplam 905 ton ceviz üretimi gerçekleştirilirken 2020 yılında ise 7 bin 626 dekar alanda toplam bin 135 ton ceviz üretimi gerçekleşti. Bir önceki yıla göre ceviz üretim alanlarında yüzde 11, ürün miktarında ise yüzde 25 artış sağlandı.  Asırlardır ceviz yetiştirilen Gümüşhane’de 400 metreden bin 800 metreye kadar olan bölgelerde 100 yaşı aşkın ceviz ağaçları bulunurken, alçak kesimlerde tamamlanan ceviz hasadı yüksek rakımlı bölgelerde devam ediyor.  

Türkiye'de yıllık 10 bin ton üretimle pestil ve köme üretiminde birinci sırada yer alan Gümüşhane'de bu ürünlerin ana hammaddesi olan ceviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2015 yılında hazırlanan Ceviz Eylem Planının ardından uygulanan proje kapsamında son 5 yılda 116 bin ceviz fidanını toprakla buluşturarak 7 bin 650 dönüm alanda ceviz bahçeleri oluşturuldu. İlkbahar geç donlarından etkilenmeyen fernor ve fernette çeşitleri olan fidanlar ekonomik veri yaşına geldiğinde yıllık 3 bin 500 ton ceviz elde edilecek.
 
Editör: TE Bilisim