Trabzon’un Ortahisar İlçesi Değirmendere vadisinde bulunan ve yıllarca vatandaşların zehir solumasına neden olan Aşkale Çimento Fabrikası’nın sözleşmesinin bitmesine rağmen çalıştığı ortaya çıktı. Fabrikanın çalışması ise Trabzon’da tüm yöneticileri ve siyasileri harekete geçirdi. 

Talimat Verdim

Trabzon Büyükşehir Belediyesi yerel idare anlamında inceleme yaptıracağını söyledi. Bizlerde Kamu idaresi olarak bu incelemeyi mutlaka yapacağız. Mevcut durumu görmemiz gerekiyor. Haberlerden takip ettik ve bunu hemen incelenmesini istedik. Bu evveliyatı olan konu tüm taraflar konuya vakıf. Takvime bağlı olarak süreç işliyor. Gerekli arkadaşlara talimat verdim” dedi. 

Yasal İşlem Yapılacak

Çimento fabrikasının sözleşmesi geçtiğimiz yıl aralık ayında sona erdi. Bunun ardından fabrikanın söküm işleri başladığı yönünde bizlere verilen bilgiler var. Yavaş yavaş sökülmesine de diyeceğimiz bir şey yoktu. Ancak bu işlemi yaparken orada hiçbir şekilde fabrikanın fırınlarını çalıştıramazsın. Çünkü bu konuda bizim müsaademiz yok. Biz bu fabrikanın sözleşmesi bittiğinde kendilerine Akoluk’tan istedikleri yeri de vermedik. Dedik ki gidin iki tepenin arasında çevreye zarar vermeyecek şekilde bir arsa alın ve burada sadece değirmenlerin çalıştığı öğütme makinesi kurun. Kömür kullanarak çimento üretimine asla müsaade etmeyiz. Çıkan haberlerin ardından hemen arkadaşlara talimat verdim. Gidin inceleyin yasal gereklilik neyse hemen onu yapalım dedim. 

Bir An Önce Çıkmalı

Bir kere bu fabrikanın sözleşmesi bittikten sonra kaldırılmasında bütün şehir hem fikir!... Tabi çimento o yatırımın bir yan kuruluşu olarak ta hem istihdama hem şehrin ekonomisine katkı sağlaması bakımından yatırımcının Trabzon’da bir yatırım yaparak devam etmesi de yine bizim talebimiz. Ancak bütün bunlar orda şuanda faaliyet yapmasını gerektirmez. Ben ona karşıyım. Yalnız bu konuda büyük sanayi işletmesi olduğu ruhsatını yada çalışma iznini iptal etme yetkisi bana ait değildir. Büyük şehir belediyemize aittir. O konuda biz herhangi bir yetki sahibi değiliz. Ama bizim isteğimiz hukuken süresi biten bir fabrikanın çalışmamasıdır. Biran evvel faaliyetini sona erdirip hatta yıkımını da süratle tamamlayıp yeni yapacağı departmana veya tesise geçmesi gerekiyor. 

Gereği Yapılacaktır

Yıllardır söylediğimiz şey fabrikanın üretim süresi doldu. Şimdi onun oradan kalkması gerekiyor. Eğer üretim varsa buna hemen müdahale edilecektir. Burada yapılan bir protokol var ve bu protokolün uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Geçenlerde Fabrikanın Genel müdürleri açıklama yapmıştı hemen sökemeyiz tamam dedik ama eğer siz sökme yerine üretim yapıyorsanız bu doğru değildir. Konuyla ilgili tüm yetkili birimlerin en kısa sürede harekete geçerek gerekli incelemeleri yapacaklarını biliyoruz” dedi. 

Kontrolsüz Bir Kent

Bu fabrikanın çalışması Trabzon’un nasıl yönetildiğinin çok açık bir örneğidir. Bunun bu şekilde açık tutulup çalıştırılmasını anlamak mümkün değil. Öncelikle bu yılbaşında söküm işinin tamamlanacağı yönünde bir duyum vardı bizde böyle biliyoruz. Bende açıkçası bu haberi okuyunca şok oldum. Yetkililer derhal yasal çerçevede buraya müdahale edip gereğini yapmalıdırlar. Önce bu üretimin durdurulması sonrada bu yılın sonuna kadar bir ay iki ay her neyse bunun sökülmesi gerekiyor. Bunun başka anlaşılır yanı yok. Bu kadar sahipsiz bu kadar kontrolsüz bir kentte yaşadığım için ayrıca üzülüyorum. 
 
Editör: TE Bilisim