Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ocak 2017’de aldığı “ilke kararı” doğrultusunda, yeniden yapılan değerlendirmede Kadıralak Yaylası “Nitelikli Doğal Koruma Alanı/Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanı” olarak değiştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun aldığı yeni kararın iptali için idari mahkemede dava açıldı. Özel bir şirket tarafından hazırlanan “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” doğrultusunda alınan kararla statüsü değiştirilen Kadıralak Yaylası’nda yapılaşmanın önü açılıyor.

Rahatlıkla Ranta Açılabilir

 Konu ile ilgili bir açıklama yapan Avukat Ozan Karagöz, şunları söyledi:  “Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanı” olan yerler, doğa tahribatının en yüksek olduğu yerlerdir. Bu statü, para kazanılması en kolay olan statü. Kadıralak Yaylası rahatlıkla ranta açılabilir. Beton bina yapılabilir, taşocağı açılabilir, maden ve benzeri malzeme alınabilir, sanayi tesisleri kurulabilir… Vatandaşın tapusu yok, bu durumda işgalci sayılabilir ve kullandığı arazi elinden alınabilir. Önemli olan Tonya halkının çıkarları doğrultusunda turizm yatırımlarına yer verilmesidir.  

"Kar yıldızı" diğer adıyla "mavi yıldız" çiçeğinin zaferi için Tonya'nın cesur insanlarıyla beraber doğal güzelliklerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu Kararının iptali için hukuki mücadelemize başlıyoruz. 

Meralarımız ve yaylalarımız Arap sermayesinin değil, halkımızın kullanımında kalacaktır. Yörede ikamet eden bir grup vatandaş, avukata vekalet vererek dava açılması işlemlerini başlattı.
Tuncay HACIFETTAHOĞLU 
 
Editör: TE Bilisim