CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Sayıştay raporlarına yansıyan küflenen ve imha edilen çayları anımsatarak Türkiye’nin Azerbaycan’dan çay ithal etmesini, çay üreticilerimize ve ülke ekonomisine ihanet olduğunu söyledi. Kaya, “Sayıştay’ın; 122 bin ton çayın depolarda beklediği, geçmiş yıllardan kalan 20 bin ton çayın küflenerek imha edildiği iddiaları ortadayken, Türkiye’nin Azerbaycan’dan çay ithal etmesi hangi akla ve vicdana sığar? Azerbaycan’dan; çay ithal ederken hiç aklınıza çay üreticilerimizin alın teri gelmedi mi? Hiç gözünüzün önüne depolarda beklemekten küflenen Türk çayı gelmedi mi?” dedi.

AZERBAYCAN’DAN 300 TON ÇAY İTHAL ETTİK

1 Mart 2021’de 3583 karar ve 31411 sayılı Resmi Gazete’de, Azerbaycan Cumhuriyeti Menşeili Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı. Yayınlanan karar, Azerbaycan ile Türkiye arasında bazı ürünlerde ithalat gümrük vergisi muafiyetini içerirken bu ürünlerin arasında çayın da olması dikkat çekti. Çay üretiminde dünya beşincisi olan ülkemizin Azerbaycan’dan 300 ton fermente edilmiş 3 kiloyu geçmeyen hazır ambalajlarda siyah çay ithal ettiği görüldü. Cumhurbaşkanı kararını eline alıp Meclis’te bir konuşma yapan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya şunları söyledi:

ÇAYLARIMIZ DEPOLARDA KÜFLENİYOR

 “Elimde 3583 karar sayılı, Azerbaycan Cumhuriyeti Menşeili Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı var. Bu kararı şöyle açıklayayım: içeriğinde 300 ton siyah çayın, tarife kontenjanları çerçevesinde yapılacak ithalatla gümrük vergisinden muaf, yani sıfır gümrük vergisiyle Türkiye'ye getirilmesinden bahsediliyor. Buradan soruyorum, Türkiye dünyada 5. Büyük çay üreticisi bir ülkedir. Rize'de, Trabzon'da, Giresun'da, Artvin'de binlerce insanımız çaydan ekmek yiyor. Türkiye'nin yerli ve millî çayı varken bir başka ülkeden, Azerbaycan'dan niye çay alıyoruz? Bu ithalat kararının altına imza atanlar lütfen bunu çıksın açıklasınlar.”

Editör: TE Bilisim