Deprem sönümleme sistemlerinin sadece hastanelerde değil artık tüm yapılarda kullanılması gerektiğine vurgu yapan Suk ‘’İzmir depremi beklediğimiz bir depremdi. Bu coğrafyada depremlerle yaşamayı, onlara hazırlıklı olmayı öğrenmeliyiz. Sadece kendimizi değil, çocuklarımızı da hazırlamalıyız” dedi.
 
Suk sözlerini şöyle sürdürdü “İlk izlenim olarak yapıların üst üste yığılarak çökmüş olması ve yan yatması bizlere zemin koşulları ve malzeme dayanımlarının yetersiz olduğunu gösteriyor. Ege bölgesinin deprem kuşağı içerisinde olmasından dolayı böyle bir depremi her zaman beklemekteydik. Bu tarz depremler günümüzde olduğu gibi geçmişte de yaşanmıştır.
 
 Depremlerden dolayı yaşanan yıkımların en düşük seviyelere çekilmesi için yurt dışında deprem sönümleyiciler ve izolatörler kullanılmaktadır. 2018 yılında gelen yeni deprem yönetmeliği ile bu sistemler hastane yapıları gibi önemli binalarda zorunlu hale getirilmiştir. Benim kanaatimce bu tarz sistemler sadece önemli binalarda değil tüm binalarda kullanılmalıdır.
 
Ülkemizde özellikle son on yıl içerisinde deprem konusunda kentsel dönüşüme büyük önem verilmiştir. Öte yandan tüm vatandaşlarımızın depreme şahsen kendilerini hazırlamaları gerekir. Bunun dışında çocuklarımızı da hazırlamamız gerekir. Depremin saati olmaz evde, arabada, işte, çocuğumuzu sınıfta yakalayabilir.”
 
Editör: TE Bilisim