Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Ortahisar'da ki Destek Grubunu ziyaret ederken dün akşam itibariyle bu hizmetten bin 73 vatandaşın faydalandığını aktardı. Vali Ustaoğlu, Trabzon'da sosyal medyada çıkan vaka sayısı arttı iddialarına "Yok arkadaşlar" derken, bu konuda Sağlık Bakanlığının açıklama yaptığını ifade ederek, "O konuyla alakalı bizim vereceğimiz bir bilgi yok" dedi.

Çin'den başlayarak Türkiye'yi de etkisi altına alan Koranavirüs'e karşı alınan önlemler kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmalarına sınırlama getirildi. Trabzon'da sokağa çıkamayan ve yalnız yaşyana 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan vatandaşlar için bütün ilçelerde Vefa Sosyal Destek Grupları kuruldu. 
 
Trabzon Valisi  İsmail Ustaoğlu, Ortahisar İlçesinde kurulan Vefa Sosyal Destek Grubunu ziyaret ederek çalımaları yerinde inceledi. Burada ki görevlilerle konuşan Vali Ustaoğlu, Trabzon’da vaka sayısının arttığı iddialarına “Yok arkadaşlar” diye yanıt verirken Trabzon KTÜ’de test sonuçlarının çıkmaya başladığını hızlı test kitlerinin de yakında geleceğini açıkladı.  Vefa Sosyal Destek Grubundan dün akşam itibariyle bin 73 vatandaşın yararlandığını kaydeden Vali Ustaoğlu, “Tüm ilçelerde vatandaşların ihtiyaçlarını giderme noktasında çalışma yürüttüler. Bu rakam dün akşam itibariyle bin 73…  Vatandaşlarımız da bilinçlenmeye başladı. Vatandaşımıza böyle grupların oluştuğunu ulaştırıyoruz. 

İnşallah ülkemizin geçirdiği bu süreç içinde yaşlılarımızın evlerinde, her türlü ihtiyacını giderme noktasında gelimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Şu an için 112, 155 ve 156 üzerinden gelen çağrılara cevap veriyoruz. Bakanlığımız yazılım gerçekleştiriyor. Bu akşam veya yarın devreye girecek. Bu yazılımların amacı şu: Biz vefa iletişim merkezi oluşturduk. Her kaymakamlıkta 18 ilçemizde. Bu iletişim merkezleri 24 saat esasına dayalı personellerimiz orada görev alacak. 112, 156 ve 155’i arayan vatandaşımızın çağrısı, bu Vefa İletişim Merkezine düşecek. Burada ki görevli arkadaşımız gruplara bildirecek ve gruplar harekete geçerek evde bu ihtiyaçları karşılayacak. ?Yarın bu iletişim merkezleri devreye girdiğinde daha seri sonuç almaya başlaacağız” dedi.
  
Tek Tük Cezalar Kesildi 

Trabzon’da 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamasına genel itibariyle uyduğunu ve vatandaşların da genel hatlarıyla ortaya konulan kurallara riayet ettiğini kaydeden Vali Ustaoğlu, “Trabzon olarak açıkçası bu konuda ki gözlemim genel olarak vatandaşlarımız uyuyor. Bu konuda çok sıkıntı çekmedik. Dün aldığımız Hıfzı Sıhha Kararları çerçevesinde cezai müeyyidelerimiz var. Öyle tek tük olsa ceza uyguladığımız oldu. Ben Trabzon’da şu an Allah’a şükür genel hatlarıyla 65 yaş üstü vatandaşlarımızın buna uyduğunu gözlemliyorum. Kaymakamlıklardan aldığımız bilgi de bu yönde. 

Vatandaşlarımız Yanlış Anlamasın 

65 yaş üstü vatandaşlarımız yanlış anlamasın. Onlar bizim büyüklerimiz. Biz onları koruma adına bunları yapıyoruz. Sanki farklı algı belki oluşturulmaya çalışılıyor. Sanki onlarda bir rahatsızlık var da bunlar evlerden çıkmıyor. Hayır böyle bir şey yok. Önemli olan o büyüklerimin sağlıklı bir şekilde her hangi bir temas onlarla olmasın düşüncesiyle onları evde tutmaya çalışıyoruz. Yoksa onlarda bir rahatsızlık yok. Onların sağlığını koruma adına önlemleri yaptığımızı söylemek istiyorum” diye konuştu. 

Vaka sayısı arttı mı? 

Trabzon’da sosyal medyada vaka sayısının arttığı iddialarına “Yok arkadaşlar…” diyen Vali Ustaoğlu, ardından ise şu şekilde devam etti: 

“Tabiki bir sürü farklı sosyal medyadan bir takım şeyler yapılmaya çalışılıyor. Biliyorsunuz bu konuda yetkili Sağlık Bakanlığımız. Bakanlık her gün açıklamalarını yapıyor. Trabzon’da bu konuda aldığımız tedbirler üst seviyede. Dün akşamda genelge geldi. Toplu taşıma araçları ile ilgili alanan karar var. Araçlar yolcu kapasitelerinin yüzde 50 kadarını taşıyabilecekler. Şimdi onunla ilgili talimatlarımızı verdik. Kararlarımızı aldık. Marketlerle ilgili de kullanılan alanlarının 10’da 1’i kadar müşteriyi içeri alabilecekler. 100 metre karelik bir kullanım alanı olan market aynı anda içeriye ancak 10 tane müşteri alabilecek. Onunla ilgili kararları aldık. Kolluk kuvvetlerine talimatları verdik bunları sıkı şekilde denetleyeceğiz”

Sonuçların KTÜ’de Belirlenmesi 

KTÜ Tıp Fakültesinde vaka testlerinin başladığını açıklayan Vali Ustaoğlu, hızlı test kitlerininde geleceğini aktardı. Vali Ustaoğlu, “Başladı. Onlarda geliyor. Bakanlığımız kısa sürede açıklar. Sonuçların burada açıklanması bizim için  daha da hızlandırmış oldu.. Sonuca daha seri ulaşmış oluyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilisim