Sel felaketi sonrasında çamur deryasına dönen Beşikdüzü’nde yaralar sarılmaya çalışılıyor. 


Acı Haber Çatak’dan    

Felaket günü sel sularına kapılarak vefat eden Gülzade Dübüş ve evinin çökmesi sonucunda yaşamını kaybeden  Fatih Oğuzhan toprağa verilirken bir acı haber de Artıçatak Mahallesi’nden geldi. Önceki gece evin çökmesi sonucunda Beşikdüzü Artıçatak Mahalle Muhtarı, İl Genel Meclisi eski Üyesi Muhammet Angın’ın eşi Gülten Angın enkaz altında kaldı. AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’da Artıçatak Mahallesi’ne giderek Gülten Angın’ın enkaz altında çıkarılma çalışmaları ile yakından ilgilendi. 


Hayvanlar Telef Oldu    

Yeşilköy Mahallesi’nde Dilli ailesine ait bir ahırın çökmesi sonucunda hayvanlarının telef olduğu öğrenildi. Yine ilçede mahallelerde çok sayıda evde hasar gördüğü öğrenildi.

Temizleme Çalışmaları Sürüyor 

Beşikdüzü ilçe merkezinde Büyükşehir Belediyesi, DSİ ve Beşikdüzü Belediyesi ekipleri çamur temizleme çalışmalarını sürdürüyor. Esnaflarda iş yerlerini temizlemek için yoğun bir gayret gösteriyorlar. Bazı vatandaşların evlerinin duvarlarını delerek suları boşaltmaya çalıştığı görüldü. Hayatın felç olduğu Beşikdüzü’nde elektrikler kesik. 


Cenazeler Defnedildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti Trabzon Milletvekillileri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, Salih Cora, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Giresun Valisi Hasan Karahan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve çok sayıda belediye başkanı Beşikdüzü’ne giderek hem geçmiş olsun dileklerini ilettiler hemde felaketi yerinde gördüler. Bakanlar, valiler ve belediye başkanları evinin çökmesi sonucunda hayatını kaybeden Fatih Oğuzhan’ın cenaze namazını da katıldılar. 


Bir Vatandaşımız Kayıp 

Ziyaretler sonrasında bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Beşikdüzü'nde yaşanan sele ilişkin, "İlk andan itibaren belediyelerimiz, bütün kurumlarımız zararın daha az olması, tedbirlerin alınması için yoğun bir çaba ortaya koydular." dedi. Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük bir afet yaşandığını söyledi. İlk andan itibaren belediyelerin, bütün kurumların zararın daha az olması, tedbirlerin alınması için yoğun bir çaba ortaya koyduğuna dikkati çeken Soylu, "İki vatandaşımız vefat etti, bir vatandaşımız kayıp şu anda. Vatandaşımızın bulunması çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.


Gerekli Destekler Aktarılacak 

Bakan Soylu, bir gazetecinin Karadeniz için yapılan yağış uyarısına yönelik sorusuna, "Bizim bu bölgede genellikle ilçelerde hemen hemen her yıl bu tür olaylarla karşılaşılıyor. Bir taraftan DSİ taşkın önleme projeleri gerçekleştiriliyor bir taraftan dere ıslah çalışmaları gerçekleştiriliyor. Buna yönelik çok önemli çalışmalar yaptık. Anlaşılıyor ki bu çalışmalara aynı hızla devam etmeliyiz. Vatandaşlarımıza Meteorolojinin uyarıları sürekli aktarılıyor. Herkes kendi tedbirlerini almaya çalışıyor." yanıtını verdi.  Soylu, gerekli bütün desteklerin buraya aktarılacağını vurgulayarak, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla bölgeye geldiklerini, tespitleri gerçekleştireceklerini söyledi. 


Beşikdüzü’nü Yeniden İnşa Edeceğiz 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise basına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bugün burada afetin korkunç yüzünü gördük. Çok büyük bir afet. tüm ve vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın çok büyük zararı sözkonusu.  önemli bir bölümünü gezdik, gördük. bütün esnafımız ve vatandaşlarımızın bütün zararlarını karşılayacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bizi esas can kayıpları üzüyor.  Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum. bir vatandaşımız kayıp. İnşallah sağ selim kendisini buluruz. Türkiye'deki şehirleşmenin bir sıkıntısını burada görüyoruz. ama bugünün sorun değil. Bu 60-70 yılın sorunu. sorun yapılaşma ile alakalı. Beşikdüzü'nde dere ıslahlarımızın tamamı bitirildi. fakat Beşikdüzü'nün kodunun kaldırılması gerekiyor. bu şehir yol koduna getirilmesi gerekiyor. Bu  kodu düzeltmek için belki de şehrin önemli bir bölümünün yıkılması gerekiyor.  Bu şehri yol koduna getirmediğimiz müddetçe buna benzer afetlerle, bu manzaralarla karşı karşıya kalırız. Hem bütün vatandaşlarımızın bütün mağduriyetlerini gidereceğiz, hem de bedeli ne olursa Beşikdüzü'nü yeniden inşa edeceğiz” diye konuştu. 

Tuncay HACIFETTAHOĞLU 
 
Editör: TE Bilisim