Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzonlu hemşehrilerine konforlu ulaşım sağlamadığını düşündüğü dolmuşlar için dönüşüm kararı almış, 2 Mart 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısı ile de projesini kamuoyu ile paylaşmıştı. Fakat mart ayının ortalarında Türkiye’de görülen ve yaklaşık bir yıldır da etkisini hissettiren koronavirüs salgınından dolmuş esnafı da etkilendi. Dolmuş esnafının taleplerine kayıtsız kalmayan Başkan Zorluoğlu, bugün Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta ve yönetimi ile bir araya geldi. Dönüşüm çalışmalarının 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılması kararı alınan toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, TULAŞ Genel Müdürü Samet Ali Yıldız ve ilgili daire başkanları da hazır bulundu. 

UZUN SÜREDİR ÇALIŞIYORUZ 

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantının ardından dönüşüm süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendiren açıklamalarda bulundu. Göreve başladığı günden itibaren dolmuş esnafının yaşadığı sorunların kendisine iletildiğini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Sadece Trabzon merkez değil birçok noktada dolmuş esnafının sorunları, bize gerek oda başkanlarımız gerek kooperatif başkanlarımız tarafından iletildi. Ortahisar’dan başlayarak Akçaabat’ta ve diğer ilçelerimizde ulaşım meselesine daha konforlu bir altyapı oluşturmak suretiyle çözüm bulmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Bu çerçevede Ortahisar bölgemizde 729 dolmuşla alakalı bir çalışmayı çok uzunca bir süreden beri devam ettiriyoruz” dedi. 

115 DOLMUŞ DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADI 

Başkan Zorluoğlu, dolmuş dönüşümünde muhatapları olan Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası ile vardıkları mutabakat sonucunda çözümü daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, “Bu kapsamda 729 dolmuştan 40 tanesi 80 adet taksiye dönüşmek suretiyle faaliyetlerine başladı. Geriye 689 adet dolmuşumuz kaldı. Bu dolmuşların bir bölümünde de duraklar arası geçişin sağlanması hususunda UKOME kararı almıştık. Bu çalışmalar tabii bir tarafta devam ediyor. Vatandaşlarımız şu an 10 koltuklu minibüslerle seyahat ediyor. Yeni aldığımız karara göre ise 12 koltuğa çıkardık. 689 adet dolmuşun da daha konforlu, güvenli, yeni, estetik ve engelli vatandaşlarımız için uygun hale dönüşmesi noktasında bir karar almıştık. Bu çerçevede bugüne kadar 115 dolmuşun bizim aradığımız standartlara göre dönüşümünü gerçekleştirdiğini memnuniyetle ifade edeyim” diye konuştu.  

VATANDAŞLARIMIZ MEMNUNİYETLERİNİ İLETİYOR 

689 dolmuştan 115 dolmuşun dönüşümünü tamamlamasının ilk etapta az gibi görünse de pandemi şartları dikkate alındığında iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Bu manada elini taşın altına sokan dolmuşçu esnafımıza teşekkür ediyorum. Yeni dolmuşlarımız hem dizaynı hem de iç konforu itibarıyla hakikaten vatandaşlarımız tarafından çok beğenildi ve bize de zaman zaman bu memnuniyetlerini çeşitli yollarla ifade ediyorlar” şeklinde konuştu. 

İSTİŞARELER SONUCU 31 ARALIK 2021’E UZATTIK

Normalde mart ayına kadar tüm dolmuşların dönüşümünü tamamlamasını hedeflediklerini belirten Başkan Zorluoğlu, “Ancak Türkiye ve tüm dünya, büyük bir salgınla mücadele ediyor. Bu pandemi tüm sektörleri ve tüm toplumsal kesimleri olumsuz şekilde etkiledi, etkilemeye de devam ediyor. Bu çerçevede dolmuşçu esnafımız da bu süreçten en fazla olumsuz etkilenen sektörlerden birini oluşturuyor. Uzun zamandır hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor, çalışmıyorlar. Yine akşam 21.00’den sonra uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle günü erken bitirmek zorunda kalıyorlar. Pandemi nedeniyle eskisinden daha az bir yolcu ulaşım ihtiyacı hissediyor. Bu nedenle Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odamızın yaptığı çalışmada kümülatif olarak yolcu sayısının yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığı tespit edildi. Bizim de verilerimiz buna yakın. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman taraflarla istişare içerisinde karar veren bir kurum olmamız hasebiyle yeniden bir araya geldik. 1 Mart 2021, dönüşümdeki son tarihimizdi. Ancak biraz önce ifade ettiğimiz pandemi şartları nedeniyle Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanımız ve yönetimimizle birlikte yeniden değerlendirme yaptık. Karşılıklı iyi niyet çerçevesinde bir karar aldık. Bu karar doğrultusunda da dolmuş dönüşümünün 2021 yılı içerisinde tamamlanması noktasında mutabakata vardık. Yani bir başka ifadeyle 1 Mart 2021 olan son tarihi, 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzattık” ifadelerini kullandı.  

HEMŞEHRİLERİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜN ARKASINDAYIZ

İki taraflı bir denge sağlamak istediklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Burada bizim arzumuz bir taraftan vatandaşlarımızın yeni, konforlu, güvenli dolmuşlarla yolculuk etmesini sağlamak ama diğer taraftan da bu süreçten ekonomik anlamda oldukça olumsuz etkilenen dolmuşu esnafımızın da bu arabaları değiştirecek bir güce kavuşmasını sağlamak. İki taraflı bir denge bu. Hemşehrilerimize verdiğimiz sözün arkasındayız. Şoförler ve Otomobilciler Odamız da bu noktada başından itibaren elini taşın altına sokan bir anlayışla bizimle birlikte hareket ediyor. Onlara da teşekkür ediyorum. Oda başkanımız da bu konuda bize kararlılıklarını ifade ettiler” dedi.  

SÜRENİN BİR DAHA UZATILMASI SÖZ KONUSU OLMAYACAK 

31 Aralık 2021’in dolmuş dönüşümündeki son tarih olduğunu net olarak vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Çok olağanüstü bir şey olmadığı sürece bu tarihe kadar kalan dolmuşlarımızın da dönüşmesini bekliyoruz. Bu noktada dolmuşçu esnafımıza da çağrıda bulunuyoruz. Lüften bu süreyi en iyi şekilde değerlendirsinler. Bu sürenin sonunda tekrar bir süre uzatma olmayacağını kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Bu son tarihtir. Bu tarihten sonra hala eski dolmuşla yolcu taşımak isteyen esnafımıza müsaade etmeyeceğimizi de net şekilde belirtmek istiyorum. Ama ben inanıyorum ki esnafımızın hatırı sayılır bölümü, bu tarihi de beklemeyecektir. Süreç içerisinde bugünden itibaren inşallah yıl sonuna kadar, kendi güçlerine göre planlamalarını yaparak dolmuş dönüşümünü 31 Aralık gelmeden tamamlamış olacağız” diye konuştu. 

TRABZON’A UZUN YILLAR HİZMET EDECEK 

Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman dolmuş esnafına gereken desteği verdiklerini ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın dolmuşla bir yere gitme kültürünü ben önemsiyorum. Bu  Trabzon’a has bir ulaşım modeli. İnşallah daha konforlu şekilde bu dolmuş sistemi uzun yıllar Trabzon’a hizmet etmeye devam edecektir. Allah hayırlı eylesin diyoruz ve tekrar taraflara teşekkür ediyoruz. Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanımız ve yönetimine teşekkür ediyorum. Çok uzlaşmacı bir yaklaşımla ve sürekli yapıcı bir anlayışla bu meseleyi birlikte yönetiyoruz. İnşallah tamamına da erdireceğiz” şeklinde konuştu. 

ŞARTLAR UYGUN OLSA SÜREÇ TAMAMLANACAKTI 

Dönüşümden vazgeçilmiş gibi yanlış bir algı oluşmamasını da isteyen Başkan Zorluoğlu, “Bazı yanlış anlaşılmalar olmasın diye söyleyeyim, biz dolmuş dönüşümünden vazgeçmiş değiliz. Herhangi bir baskı veya benzeri sıkıntılar nedeniyle de bu tarihi ertelemiş değiliz. Burada herkesin şunu bilmesi gerekir ki, pandemi sürecinin olumsuz etkileri nedeniyle bu süreci ertelemek zorunda kaldık. Yoksa pandemi olmasaydı bugüne kadar zaten bu dönüşüm çoktan gerçekleşmiş olacaktı. Bu konuda zaten dolmuşçu esnafımız da isteklidir. Biz esnafımıza metazori bir şey yaptırmıyoruz. Onlar da bu minibüslerle taşıma yapamayacaklarının farkındalar. Ve ellerinden geldiğince güçleri nispetinde zaten dönüşümün her zaman yanında oldular, olmaya da devam edecekler” şeklinde konuştu.   

BAŞKAN ZORLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ 

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta ise, dolmuş dönüşümü çalışmalarına ilk günden itibaren destek verdiklerini belirterek, “Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız dolmuş dönüşüm projesi ile alakalı uğraş içerisindeyiz. Süreç içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanımızla defalarca bir araya geldik. Başkanımızın katkıları ve emekleri her zaman şoför esnafının lehine olmuştur. Fakat tam bu işin sonuna gelmişken, dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle Başkanımızın verdiği destekle son tarih uzatıldı. İnşallah yılbaşına kadar dolmuş dönüşümü konusunda biz de gerekeni yapacağız. Bu zamana kadar bizlere vermiş olduğu desteklerden dolayı Sayın Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim