Dönüşüm süratle başladı ve birinci bölümde inşaatlar da başladı. Peki neler olacak. Sözü esnafa ve bölge insanına bırakalım:

BÜYÜK KATKISI OLACAK

Taşbaşı esnaflarından Uğur Akyüz, “Çömlekçinin geleceği yıkılan yerin geleceği tabi ki de bizi ilgilendirir. Bize bir katkısı olabilir biz burada esnafız. Yalnız minibüslerin nerede konumlandırılacağı önemli. Minibüsleri 200 metre ileride konumlandırdılar.

Daha sonrasında ilk yıkılan ilk iki bina etrafına konumlandırılacağını söylediler. Çömlekçi’nin kentsel dönüşüm sonrası hali lüks binaların olduğu bir hale dönüşecek. Güzel bir görüntü oluşacak fakat limanın mevcut konumu çömlekçinin geleceği açısından kötü bir görüntü ortaya koyuyor. Eskisinden daha düzgün otellerin kurulması halinde turizme katkı sağlayabilir. Turizm açısından yeni Çömlekçi şöyle bir katkı sağlayabilir: Çömlekçi’den turizm bölgelerimize kaldırılacak tur arabalarıyla Çömlekçi ve Trabzon’a bir katkı sağlanabilir” dedi.

İYİ BİR İZLENİM BIRAKACAK

Bölge esnaflarından Ahmet Yılmaz ise “Süreç anında biraz sıkıntılar yaşıyoruz. Dolmuşların ileriye taşınması vatandaşı yoruyor. Bir kısmı alternatif dolmuşlarla gidiyor. Yokuştan geçmiyor mevcut durumda. Bir an önce dolmuşların tekrar kavşağa yakın bir yerde konumlandırılması esnaf için önemli bir husus. Vatandaş da memnun değil. Buradan geçen her vatandaş söylenerek geçiyor. Projenin tamamlanması turizm açısından harika bir durum olur. Yeni ve güzel bir Çömlekçi yapılacağını düşünüyorum. Şehir dışından biri Çömlekçi Tünelinden geçtiği zaman ‘Ben Trabzon’a geldim’ diyor. Bunu diyen adam için Çömlekçinin öncesi ve sonrası olarak bakarsak daha modern bir Çömlekçi, Trabzon için iyi bir izlenim bırakacak. Temennim çalışmaların bir an önce tamamlanıp yeni Çömlekçinin Trabzon’a kazandırılması” ifadelerine verdi.

HER ŞEY GÜZEL OLACAK

Esnaf Ümit Keleş, dolmuşların şu an için 200 metre ileriye taşınmasının mecburi olduğunun altını çizerek şunları söyledi.  “Moloz’u düşünüyorlardı fakat Moloz şu an trafikten dolayı çok müsait değil. Şu an için mecburi bir şekilde ileriye taşındı. Geri dönüşüm projelerinde her zaman kazanan vatandaş olur. Çünkü Çömlekçi’nin ne olduğu nasıl bir yer olduğu belli. Herkesin tepkisini çekmesi çok normal. İnsanların seyahat etmek için, köylerine ve evlerine gitmek için kullandıkları dolmuşun konumunda neler olduğu herkesin bildiği bir durum. Geri dönüşüm bence çok güzel olacak. Trabzon vatandaşı için de gelen insan için de çok güzel olacak. Geri dönüşüm projeleri çok büyük maliyet biraz da uzun sürecek gibi duruyor. Bitince her şey güzel olacak diyebilirim. Kötü görüntü ortadan kalkınca Çömlekçi daha çok ziyaret edilen bir yer olacaktır.

DOLMUŞLARIN DEPLASE EDİLMESİ KEYİFLERİ KAÇIRDI

Trabzon’un Çömlekçi Mahallesi’nde gerçekleştirilen yıkımlardan dolayı kentin doğu yakasına hizmet veren minibüs durakları, mevcut yerinin 200 metre ilerisine taşındı. Geçici olarak yeni durağa geçen dolmuşlardan halk şikayetçi durumda. 

YOLCULARA HİTAP ETMİYOR

Kentin doğu yakasına hizmet veren dolmuş şoförü Murat Mataracı: “Plansız ve aceleci bir şekilde bizi buraya aldılar. Yıllardan beri taşınacağımız belliydi ama ne zaman taşınacağımız meçhuldü. Burayı acelece yıkmaya kalktılar bizi buraya getirdiler ama burası yolculara hitap edecek bir yer değil. İnsana değer verelim ki onlara hizmet edelim. Bizim insanımız nihayetinde. Fakat burada bizi tozun toprağın içine, şantiyeye getirdiler bizi buranın içine attılar. Burada yapılan hizmeti de beğenmiyoruz. Vatandaşlar çok zor durumda kaldı. Baş tarafta bir yer yıkıp da bizi oraya alacaklarını söylediler. Ne zaman olur onu da bilemiyoruz. Sadece bekliyoruz” tepkisini dile getirdi.

MOLOZ’A YAPILABİLİRDİ

Doğu yakası vatandaşlarından Osman Aslan ise alternatifini ortaya koydu: “Şimdi şöyle bir şey var; burayı yıkacaksan buraya yakın olacak bir yer lazım. Ben Meydan’dan buraya kadar yürüyorum. Meydan’dan buraya kadar yürümek istemiyorum. Ona göre daha önce plan program yapıp buraya yapılacak olan şeylerin yapılıp buraya gelinmesi lazımdı. Ben şimdi dolmuşla Meydan’a geleceğim, Meydan’dan dolmuşa gelmek için 2 kilometre yürüyeceğim. Böyle bir şey yok. Böyle bir yürüme şekli yok. Tekrar bir daha dolmuşa binip de mi buraya geleyim? Yapılan şey bence yanlış. Güzel, planlı ve programlı bir şeyler düşünülseydi daha güzel bir yer verilebilirdi. Daha güzel daha yakın bir yerlere yapılabilirdi yapılmadığı için de yapacak bir şeyimiz yok yürümek zorunda kalıyoruz. Moloz’a yapılabilirdi. Koskocaman alan var. Moloz’da her yer yıkıldı. Bu şekilde bir alan yapılabilirdi orada da. En azından yakın. Bir iş için Trabzon’a gelen bir insanın ilk işi her zaman Moloz’dadır. Ben oradan alışverişimi yapıp Moloz’dan dolmuşa binip ilçeme gidebilirdim ama yapılmadı. Bu konuda mağduruz. Çözüm istiyoruz.”

KOLAYLIK SAĞLAYACAK ADIMLAR ATILMALI

Araklı dolmuşu yolcularından Ramazan Cüce ise “Plansız düşüncesizlik ürünü bir şey bu başka açıklaması olamaz. Ortada bir çalışma varken bile halkımızın yararına halkımızın hayatını sıkıntıya sokmadan nasıl yapabiliriz diye düşünülmesi gerekirken aksine kat edilen mesafeden daha fazla yol alınarak bize eziyet olarak döndü bu durum. Moloz veya Ganita taraflarında gayet geniş boş alanlar mevcutken günde 10 binlerce insanın kullandığı bu durağı merkezi kesimden daha uzağa taşımak çoğu yapılan şey gibi yine mantığa sığmayan halka eziyet odaklı şeylerden birisi oldu. Ortada minimum 6-7 ay devam edecek bir çalışmadan bahsediyoruz. Tek temennimiz ve isteğimiz gündüzleri işe giden akşamları dönen insanlar için kısaca halk için bu çalışma özelinde zorluk yaratmak yerine kolaylık sağlayacak adımların atılmasıdır” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili yıkımlar başlamadan önce Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, “Çömlekçi kentsel dönüşümü kapsamında yıkımı yapılacak olan binalardan dolayı Çömlekçi minibüs peronları mevcut yerinin 200 metre ilerisinde belirlenen alanda, 31 Mayıs Pazartesi gününden itibaren kullanılmak üzere geçici olarak oluşturulmuştur. Verdiğimiz rahatsızlık nedeniyle vatandaşlarımızdan özür dileriz” ifadelerine yer verilmişti.

SALİH BIYIK

Editör: TE Bilisim