Hareketsiz kalmak fiziksel anlamda sağlığımız açısından sorun teşkil edebilir. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlık açısından bu dönemde evde yapabileceğimiz en iyi aktivite hiç kuşkusuz ki egzersiz yapmaktır. Liv Hospital Ulus Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hülya Şirzai evde yapılacak egzersizleri ve bize sağlayacak faydalarını anlattı.

Evde Egzersiz Yapmak Bize Katkı Sağlar

Kas kuvvetini, dayanıklılığını, esnekliğini arttırır. Kiloyu azaltır ve korur.  Kardiyovasküler hastalık ve tromboz riskini azaltır. Kan yağ ve glikoz düzeylerini düşürür. Psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzeltir. Kemik mineral yoğunluğunu arttırır. Bazı kanser tiplerini ve kronik ağrıyı azaltır.

Yakın hafızayı arttırır ve dikkat süresini uzatır.  Depresyon sıklığını azaltır, iyilik halini artırır.
İmmün fonksiyonlarda düzelme, inflamatuar belirteçlerde azalma sağlar. Bütün mortalite ve morbidite nedenlerinde azalma sağlar. Sağlıklı yetişkinseniz kalp hastalıkları ve inme riskinden korunmada ve genel kardiyovasküler sağlık için Amerikan Kalp Derneği’nin de (American Heart Association-AHA) önerdiği egzersizler var: Günde en az 30 dakika, haftada en az 5 gün olmak üzere toplamda 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz ya da en az 25 dakika, haftada en az 3 gün olmak üzere haftada 75 dakika şiddetli egzersiz ya da orta ve şiddetli aerobik egzersizin birleşimi yanı sıra ek sağlık için haftada en az 2 gün orta-yüksek şiddette kas güçlendirme egzersizleri öneriliyor.
 

Editör: TE Bilisim