Vakfıkebir Ekmeğinin denetimi Vakfıkebir Belediyesi koordinatörlüğünde; Vakfıkebir Belediyesinden 2 kişi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasından 1 kişi, Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden 1 kişi, Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı fırıncılar arasından belirlenecek 1 usta olmak üzere 5 kişilik denetim merci tarafından denetleniyor. Denetlemelerin bir kısmına Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta’da katıldı.
 
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Coğrafi İşaret tescili Vakfıkebir Ekmeğiyle ilgili belirli bir standart oluşturmuştur, artık ülkemizin neresinden olursa olsun Vakfıkebir Ekmeği standartlarında ekmek üreten her fırın ve satış yapan her bir işletme denetlendikten sonra Vakfıkebir Ekmeği ibaresini kullanmak zorundadır.
 
Bunun yanı sıra Vakfıkebir Ekmeği ürettiğini söyleyen ama denetimler sonrası bu standartlarda ekmek üretmediği tespit edilen fırınlar ise Vakfıkebir Ekmeği ibaresini kesinlikle kullanamaz. 6769 Sayılı kanun Coğrafi İşaretle ilgili bizlere çeşitli yasal haklar sağlamaktadır ve biz bu yasal haklar çerçevesinde gerekli yaptırımları uygulamakta kararlıyız. Amacımız ekmeğimizin kalitesini korumaktır, bu sebeple öncelikle bilgilendirme ve uyarılarla süreci yürütmeye gayret ediyoruz.
 
Denetimden geçmediği halde Vakfıkebir Ekmeği adını kullanmamakta ısrar edenler veya adı kullandığı halde belirtilen standartlarda ekmek üretimi yapmayan fırınlarla ilgili 6769 Sayılı SMK Madde 53 gereğince yasal işlemleri başlatacağımızı altını çizerek ifade etmek istiyorum. Vakfıkebir Ekmeği bir değerdir ve bu değeri koruyup çocuklarımıza miras bırakmakta kararlıyız” dedi.
Tuncay HACIFETTAOĞLU
 
Editör: TE Bilisim