Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Gümüş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu ve Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın konuşmacı olarak sempozyuma katıldı. 
 
Ekolojinin Dengesini Bozmayan Bir Turizm Anlayışı Gelişiyor
 

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Vali Taşbilek; “Yaklaşık 1,5 milyar insan, gezmek, görmek, öğrenmek vs. amaçlar için dünyada bir yerden bir yere hareket ediyor. İnsanoğlunun hareketinde şöyle bir olumsuzluk söz konusu; biz gezerken dünyaya ayak izlerimizi bırakıyoruz. Masum manada olsa sorun değil ama bakıyoruz kuşun ayak izine ince bir çubuk gibi, köpeğin ayak izi bir pati, insanın ayak izine baktığımızda; tonlarca çöp, plastik, sağlıksız ve doğayı yok edici ürün. Bunların hepsi aslında insanın ayak izi. Bunlarla dünyayı tüketiyoruz. Tüketilir turizm anlayışının bir yarar getirmediğini artık bütün dünya ve ülkemiz görüyor. Ülkemizde artık sürdürülebilir, yaşadığımız dünyaya zarar vermeyen, o duyarlılıkla ekolojinin dengesini bozmayan bir turizm anlayışı gelişiyor.” diyerek sözlerine devam etti.
 
Anadolu’da Bir Çok Medeniyetin İzi Var
 

Ülkemizin gerek deniz, kum, güneş turizmi ve gerekse tarih, kültür, doğa, ekolojik turizm açısından çok özellikli bir konumda olduğunu kaydeden Vali Taşbilek;  “Binlerce yıldır medeniyetlerin beşikliğini yapmış Anadolu'muzda bir sürü medeniyetin izi var. İnsanımızda bunları araştırma, inceleme, değerleri görme ve tanıma noktasında geziyor. Turizm çeşitliliğini artırırsak; deniz, kum, güneş turizmine ilaveten doğa, kültür, tarih, coğrafya, ekoloji ve ürettiğimiz ürünler üzerinden olan turizm anlayışı gelişirse gelirimizi daha yukarı seviyelere çekebiliriz. Bu manada ülkemiz ekolojik turizm ve diğer turizm alanlarında çok özellikli bir yere sahip. Bunları çok iyi tartışarak, özümseyerek, ülkemizin tanınırlığını ve bilinirliliğini artırarak turizmde mesafe kat edebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da bu yıl çok ciddi bir atılımı söz konusu. Her ili potansiyel turizm ve kültür şehri olarak değerlendiriyorlar. Bu projelere bizde elimizden geldiği kadar sürdürülebilir bir anlayışla katkı sağlayacağız. Gümüşhane'mizde, turizm seferberliğine çok büyük katkı sağlayacaktır, buna inanıyorum. Sempozyumda emeği geçenlere ve değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim