Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklenen düzeyde olmamasını fırsatçılık ekonomisine bağlayan ASKON Genel Başkanı Orhan, fırsatçılık ekonomisinin gündemimizden düşmesi gerektiğini belirtti. Söğütlü Hilton Otelde gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Askon Genel Başkanı Orhan Aydın, ASKON Trabzon Şube Başkanı İbrahim Beşir, Özgüneş Yönetim Kurulu Başkanı Halis Güneş ve iş adamları katıldı.

Karadeniz’in İncisi

Vali Ustaoğlu, Karadeniz’in incisi Trabzon’un bölgenin en önemli çekim merkezi olan illerin başında geldiğini söyleyerek, “Bu anlamda böyle bir şehrin valisi olmak, güzel insanlara hizmet etmek bizler içinde son derece onur vericidir. Sizlerle birlikte bu şehrin geleceğine katkıda bulunmak adına ne gerekiyorsa tüm yerel dinamiklerimizle birlikte el birliğiyle içerisinde yapmaya gayret göstereceğiz. Bu şehri yeniden keşfetmeye gerek yok. Asya ile Avrupa’nın birleştiği Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yer alan Trabzon doğal güzellikleri, tarihi misyonuyla ve liman şehri olması münasebetiyle önemli bir misyona sahiptir.  

Bilindiği gibi Trabzon istihdama, ekonomiye ciddi katkıları olan iş adamlarımızın daha güzel işler yapması ve destek olma adına cazibe merkezi olma programı içirisine alınmıştır. Bu noktada Sanayi ve Teknolojisi Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bu program iş adamlarımızın, girişimcilerimizin ortak kültürlerini ve fikirlerini birleştirmek adına çok önemlidir" dedi.

Sorumluluk İşadamlarında

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ekonomik kalkınmanın sadece devletin çabasıyla gerçekleştirilemeyeceğini, bu konuda işadamlarına da büyük görevler düştüğünü belirterek, "Ekonomi sadece devletin çabasıyla değil, işte Anadolu Aslanları adıyla kurulan ve şu anda en önemli bir sorunumuz olan istihdamımıza bir milyona yakın katkı sağlayan böyle bir kuruluşun faaliyetleri bizi de ilgilendiriyor. Biz de kıymetli valimizin önderliğinde, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız ve STK'larımızla bu işe seferberlik gözüyle bakarak, üreterek daha güçlü olacağımız bilinciyle şehrimizde bu tür çalışmaları sürdürüyoruz." dedi.  

'Müşterek projeler yapalım' 

ASKON üyesi işadamlarıyla müşterek projeler yapmaya hazır olduğunu dile getiren Başkan Genç, "Bütün bunlarla beraber şehrimizin gelişen trendine, ekonomisine katkı sağlamakla kendimizi mükellef addediyoruz. Bu manada da bu işi ekonomik seferberlik boyutuyla da ve biraz önce açıkladığım amaçlara matuf olarak da gören ASKON'umuzun da kıymetli genel merkez heyetiyle müşterek çalışmalar yapmaya, adımlar atmaya da hazır olduğumuz ifade etmek istiyorum. Beni de sabırla dinlediğiniz için de teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu güzel organizasyon nedeniyle İbrahim Beşir başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Toplantımızın tekrar hayırlı olmasını diliyorum." sözlerine yer verdi. 

Fırsatçılık Ekonomisi Gündemimizden Düşmeli

2019 Haziran ayı enflasyon rakamlarına baktığımızda ‘fırsatçılık’ kavramının etkisini gözlemlediğimizi belirtebiliriz. Ne var ki bu tabir son dönemlerde ülke ekonomimizin bir parçası oldu. Yaz sezonunun gelmesi, düğün sezonu ve turizmin canlanması ile birlikte bu sektörlere ilişkin harcama kalemlerinde fahiş oranlarda artışlar gördük. Oysa ki bizim kültürümüz asla buna müsaade etmemeli. Bir türlü bu fırsatçıların önü alınamıyor ve olan tüketiciye oluyor.  Turizm bölgelerinde fahiş fiyatlara ziyadesi ile rastlamaktayız. Atalarımız ne ekersen onu biçersin demişlerdir. Ben sektörün temsilcilerine buradan seslenerek kendilerini vicdanlı olmaya davet ediyorum. Fırsatçılık ekonomisi biran önce gündemimizden düşmeli. Serbest piyasa ekonomisi de bir yere kadar lütfen elinizi vicdanınıza koyun.

Trabzon Cazibe Merkezi Programına Alınmayı Hakediyor

İhracatçı firmaların kanuni merkezleri bazında Trabzon ilimizin ilk 6 ayda yapmış olduğu ihracat tutarı 510 milyon dolardır.  Geçen yıl Haziran 2018 itibarıyla ilk 6 ayda bu rakam 475 milyon dolar civarındaydı. Yani bu yıl ilk 6 ayda geçen yıla oranla Trabzon ilimiz artı değerde ihracata sahip. 

Türkiye genelinde olduğu gibi Ramazan ayında Trabzon ilimizde de ihracat rakamlarının düşük olduğunu gözlemlemekteyiz.  Geçen yıl 70-80 milyon dolar aylık ortalamaya sahip Trabzon ihracatı bu yıl 80-90 milyon dolar aylık ortalama ile bir seyre sahip. Trabzon dış ticaretine ilişkin bir başarı hikâyesine de ayrıca parantez açmak gerek. 

Bir çoğumuzun yerini dahi bilmediği aralarında Barbados, Belize gibi ülkelerin de yer aldığı değişik ülkelere ihracat yapmaktadır. 18 ilin yer aldığı Karadeniz bölgesi ihracatının dörtte biri de Trabzon ilimizden yapılmaktadır. Ha keza Doğu Karadeniz Bölgesinden yapılan ticaretin de yüzde 62’si Trabzon ilimizden gerçekleştirilmektedir. Trabzon bu verilerle tüm takdirleri hak etmektedir. Her geçen gün ürün çeşitliliğini arttıran, dış ticaret ve sanayi yatırımlarının tamamlanması ile bu alanlarda merkez olacak Trabzon ili cazibe merkezi kapsamına sokulmayı ziyadesi ile hak ediyor. Bu durumun gerçekleşmesi ile birlikte Trabzon ve civarı istihdam noktasında büyük artışlar gösterecek ve bölge ihracatı da daha yüksek seviyelere ulaşacaktır. 

Konuşmaların ardından tüm katılımcılara teşekkür eden Vali Ustaoğlu, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydına hediye takdim etti.

Editör: TE Bilisim