Bartın Üniversitesi Bartın Orman Fakültesi tarafından Bölgesel Kalkınma Ekseninde Kestane Çalıştayı gerçekleştirildi. Yoğun ilginin olduğu etkinliğin açılışında konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, gıda, kozmetik ve ilaç sanayi başta olmak üzere birçok alanda kullanılan kestanenin her geçen yıl dünya pazarındaki yeri genişlemekte olduğunu söyledi.

“YENİ STRATEJİLER ORTAYA KONULMALIDIR”

Uzun, Türkiye’nin kestane üretiminde Dünya’da üçüncü sırada yer aldığını da kaydederek “Türkiye 2020 yılında ürettiği kestane miktarı ile dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Bartın ise ülkemizde kestane üretiminde ilk 5 il arasındadır. Üniversite olarak bizlere düşen görev, yerelde kalkınma hedeflerimizle uyumlu olarak çok yönlü kalkınma dinamikleri arasında farklılaşan ihtiyaç ve potansiyelleri dikkate alarak stratejiler belirlemektir. Bu doğrultuda bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına değer katan tüm bileşenlerimize gayretleri dolayısıyla teşekkür ediyorum” dedi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise kestanenin sosyo-ekonomik olarak önemli bir ürün olduğunu belirterek “Kestane ülkemizdeki yüksek potansiyel üretimi sayesinde istihdam ile birlikte milli ekonomimize katkı sağlayan önemli türlerimizden bir tanesidir. Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre ülkemiz ormanlarında yaklaşık 100 bin hektarlık bir alanda 30 bin ton meyvesinden faydalanılabilir kestane ağacı olduğunu biliyoruz. 2021 yılında kestaneden orman köylüsüne 260 milyon lira ve ülke ekonomisine ise yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlanmıştır. Kestane kozmetik ve ilaç sanayi gibi birçok alanda kullanıldığından önemi her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

9 FARKLI ÜNİVERSİTE VE 2 FARKLI KURUMDAN ARAŞTIRMACILAR BİLGİLER VERDİ

İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda 9 farklı üniversite ve 2 farklı kurumdan araştırmacılar sunumlarını yaparak görüş alışverişinde bulundu. Yoğun ilginin olduğu çalıştayın ilk oturumunun başkanlığını Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azize Toper Kaygın yaptı. Birinci oturumda; Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Yaman, Doç. Dr. Gökçe Gençay ve Doç. Dr. Yafes Yıldız, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kara, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Aynur Aydın, Prof. Dr. Coşkun Köse ile Doç. Dr. Taner Okan bilgiler verdi. Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah İstek’in başkanlığı yaptığı ikinci oturumda ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı ile Doç. Dr. Sevda Boran Torun, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkök, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsen Kendir, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Aydemir, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tümen ve Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Güngör tarafından sunumlar yapıldı.

Her oturumda karşılıklı soru ve cevapların alındığı çalıştay, kapanış konuşmalarının ardından son buldu.

Editör: TE Bilisim