19 ilde  bu bitkinin yetiştirilmesine belirli ölçülerde izin verildiğini söyleyen genç, konu ile alakalı  Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne(CİMER) mektup yazdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmalarını takdirle karşıladığını belirten Espiyeli genç Ferdi Oflu, Cimer'den olumlu yanıt alırsa annesinin arazisine ve ikna ettiği akrabalarının arazisinde kenevir yetiştirecek.

"TÜRKİYE’ME KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUM"

Türkiye'de her yıl gelişmekte ve büyümekte olan yasal kenevir endüstrisinde üretim yapmak, ekonomiyi ve endüstriyi geliştirecek katma değerler yaratmak için böyle bir karar aldığını belirten Oflu: "Soğukpınar beldemize, Espiye ve Giresun ilimiz başta olmak üzere Türkiyeme katkı sağlamak için müracata bulundum. Araştırdım Türkçe'de kenevir veya hint keneviri olarak bilinen bitkiler Cannabis sınıfına ait olup  5000 yıldan beri insanlar tarafından yiyecek, lif ve ilaç olarak kullanılmış. Kullanım şekillerine göre kenevir bitkisini iki ana isimlendirme altında sınıflandırılmış. Marihuana olarak da bilinen esrar cinsleri, içerdiği psiko-aktif maddeler sebebiyle genellikle uyuşturucu amaçlı veya ilaç olarak kullanımı ile bilinirken kenevir ise bu psiko-aktif kısmı içermeyen, ve tamamen lif, tohum ve bunlardan 25.000 in üzerinde endüstriyel ürüne dönüştürülebilen  çalışmalar yapılmış. Yani Türkiye dahil çoğu ülkede ekimi izin alınması kaydıyla yasal  olduğunu bildiğim için bu yola girdim" diyerek özetledi.

GİRESUN'A DA SERBESTLİK İSTEDİ

Soğukpınar beldemizde bulunan annemin, babamın ve akrabalarımın arazileri izin almak şartı ile ekime ve hasata verimli olduğu için kullanmak istiyorum.Tüm yasal önlemler alınıp, gerekse güvenlik kameralarıyla, tel örgülerle yetiştirmek istiyorum.Geçimini tarımdan kazanan bir birey olarak fındığımızın bu son senelerde iklim şartları nedeniyle yetersiz kaldığını ve üretici olan bizleri zor durumda bıraktığını bildirdim." diye konuştu.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim