Büyük bedeller ödeyerek haklarını kazandıklarını ifade eden Gedikli, küresel salgın şartlarında fedakârca çalışıp canlarını ortaya koyan bütün işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramını kutladı.

EMEKÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER YETERSİZ 

Küçük işletmecilerin ve esnafların işyerlerinin kapanmak zorunda kaldığını ifade eden Gedikli, kısa çalışma uygulaması kapsamında olan emekçilere yapılan ödemelerin yeterli olup olmadığı sorusunun ise cevabının hâlâ verilmediğinin altını çizdi. Gedikli: “Ailenin bir haftalık mutfak masrafını dahi karşılayacağı şüpheli olan bir meblağla yapılan ‘yardım’ yeterli olmadı. Salgın tam anlamıyla sosyal devletin gücünü deneme sınavı halini aldı. Aralarında farklılıklar olmak kaydıyla dünyanın hiçbir ülkesi bu sınavdan geçer not alamadı. Emekçilerin büyük bir bölümü, hem salgınla hem de salgının getirdiği yoksullukla mücadelede bir başlarına kaldı. Bu durum ulus-dil-din-etnik köken ayrımı gözetmeksizin salgınının en ağır vurduğu kesimin yine emekçiler ve dar gelirler olduğunu ortaya koydu.” dedi.

EN ÖNEMLİ GÜÇ SENDİKALAŞMAK

Sorunlarla mücadele etmenin en önemli yolunun örgütlenmek ve sendikalaşmaktan geçtiğini ifade eden Gedikli, sendikaların en önemli savunma aracının sosyal devlet politikaları olduğunun altını çizdi. Gedikli: “Artık terk edilmesi gereken yaklaşım ise yeni-liberal anlayıştır. Üretimle sağlanan milli gelir artışı, bunu sağlayan geniş kesimlere adaletli dağılmalıdır. Yani fakirden alıp zengine değil, zenginden alıp fakire vermelidir. Sosyal devlet yeniden ve daha güçlü bir şekilde yaşama geçirilmelidir. Emekçilerin iş ve yaşam şartlarını iyileştirecek ekonomik ve sosyal politikalar öncelikle uygulanmalı, ücretli çalışanların vergi yükü düşürülmelidir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Eşit işe eşit ücret verilmeli, İş yerlerinde ücret adaletsizliği giderilmeli ve iş barışı sağlanmalıdır. Devam eden toplu iş sözleşmeleri müzakerelerindeki taleplerimiz karşılanmalıdır. İnsana yakışır istihdam şartları sağlanmalı, Taşeron çalıştırma kamuda ve KİT’lerde tamamıyla sona erdirilmeli, geçici olarak çalışan işçiler kamuda kadroya alınmalıdır.” dedi.
Salih BIYIK 
 

Editör: TE Bilisim