‘Küresel koronavirüs salgınının ülkemizi etkisi altına almaya başladığı ilk gününden bu yana salgının nasıl ekonomik ve sosyal krize evrileceği iktidar tarafından pratiğe döküldü. Ekonomik ve sosyal krizin nasıl yönetilemeyeceğini de yine bu iktidar göstermiş oldu. Salgının başında alınması gereken hiçbir önlem tam anlamıyla alınmamıştı. İktidar, sermaye yerine krizi fırsata çevirmek için salgınla mücadelede dümeni daha başından kırmıştı. Pandeminin ilk günlerinde “hepimiz aynı gemideyiz” diyenler lüks yalılarında, altın saraylarında korunur karlarına kar eklerlerken işçiler, emekçiler canları pahasına çalışmaya devam etmiş; emeklilerin, yaşlıların, işsizlerin yoksulluğu derinleşmişti. Onlar pandeminin ilk günlerinde “hepimiz aynı gemideyiz” derken söylüyorduk; şimdi de söylüyoruz:

AYNI GEMİDE DEĞİLİZ

Hayır! Aynı gemide değiliz. Sermaye ve yüzü her daim sermayeye dönük iktidar ile bu ülkenin işçileri, emekçileri, emeklileri, gençleri aynı gemide değil! Aksine! Küresel koronavirüs salgını, tüm dünyada iki sınıf; iki saf olduğunu bir kez daha keskin bir biçimde ortaya çıkardı. Bir tarafta sermayeyle kol kola iktidarlar; öteki tarafta işçiler, emekçiler, emekliler, yoksul dünya halkları!

YOKSUL DÜNYA HALKLARIYIZ

Hayır! Siz sömürenlersiniz, siz kar hırsıyla beslenenlersiniz; biz işçileriz, emekçileriz, emeklileriz, yoksul dünya halklarıyız! Pandeminin başında toplum sağlığı için alınması gereken önlemleri açıklamıştık: En düşük emekli ücreti asgari ücret seviyesine çekilmeli ve tüm ücretler buna göre yukarı çekilmelidir, dedik. Aynı şartlarda farklı dönemlerde emekli olanların maaş farkları ortadan kaldırılmalı, intibak yasası hayata geçirilmelidir, dedik. Sadece bugün değil, sürekli parasız ve nitelikli sağlık hizmeti sunulmalı, sağlık ve ilaçta katkı payı kaldırılmalıdır, dedik. Emeklilerin yaklaşık 8 milyonunun ikinci bir işte çalışmak zorunda olduğu ülkemizde, evde kalma zorunluluğunun etkilerine karşın emeklilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sokağa çıkma yasağı son bulana dek her emekliye 2.000 TL katkı sunulmalıdır, dedik. Yıllarca sendikamızın emekli ücretlerinin düşürülmesine ve asgari ücretin gerisinde kalmasına karşı yükselttiği mücadele sonucu 2018 yılında yılda iki kez verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren güncellenmeyerek 1000 TL olarak verilmeye devam edilen bu ikramiyenin “bayram ikramiyesi” değil “emekli ikramiyesi” adı altında değiştirilmesini ve asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmesi talebimizi de haykırmaya devam edeceğiz. Haklarımız için, emeklilikte insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek için, torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakmak için 13 milyon emeklinin sesi olmaya devam edeceğiz!’

Editör: TE Bilisim