Türkiye’de vakaların artması tedbirleri beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün kabine toplantısının ardından yeni tedbirleri açıkladı ve alınan kararlara vatandaşları uymaya davet etti.

Turizm sektörü ise bütün hazırlıklarını tamamladı ve şartların normale dönmesini bekliyor. TAKA Gazetesi Trabzon sokaklarında hem esnafın hem de vatandaşın dertlerini dinledi. Salgından etkilenen esnaf kiralarını ödemekte zorlandıklarını ve zarar ettiklerini ifade ettiler. Esnaf, salgın sürecinde devletten destek alamadıklarını ya da verilen desteklerini yetersiz olduğunu söylediler. Umutlarının turizm sezonu olduğunu söyleyen esnaf, ekonomik desteğe ihtiyaçlarını olduğunu kaydettiler.

TURİZM SEKTÖRÜ ÇOK ZARAR GÖRDÜ

Turizm sektöründe hizmet veren Zeynel Zengin, “Alınan tedbirler inşallah işe yarar. Vaka sayısı düşerse turizm sektörü canlanır. Milyonlarca insan turizm sektöründe ekmek yiyor. Yabancı turistlerin ülkeye ve Trabzon’a gelmesi için vaka sayılarının düşmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle turizm sektörü, seyahat acenteleri ve diğer sektörler çok zarar gördü. Bu yaz durumun düzeleceğini umut ediyoruz. 2021 yılından herkesin çok beklentisi var. Salgından düşüş bekliyor sektörler. Bu süreçte de hepimize büyük görevler düşüyor. Alınan tedbirlere harfiyen uymak zorundayız.” şeklinde konuştu.

HER ŞEYİN DÜZELECEĞİNİ UMUT EDİYORUZ

Trabzon’un Arsin İlçesinde esnaflık yapan Ali Paşa Özbakır, salgının herkesi çok etkilediğini söyledi. Özbakır, “Ben virüse bir yerde inanmıyorum. Biz her zaman açığız süreç boyunca.  Devletten bize şuana kadar bir destek uygulanmadı. Ben durumun düzeleceğine artık ihtimal vermiyorum.  Umudumuz tükendi. Vaka sayısı 60 binlere geldi. Devletimiz tedbirleri hayata geçirdi. Umarız tedbirler işe yarar. Açıklanan yasaklar inşallah bayramdan sonra devam etmez.  Milletin sosyal hayatı bitti, sektörler zarar etti. Vatandaş turistik yerlere gitmek için can atıyor.  Bekliyoruz, inşallah her şey düzenlecek.” İfadelerini kullandı.

TURİST GELMESİ ŞART

Esnaf Veysel Çakır, konuşmasında turizme dikkat çekti. Çakır, “Biz şuana kadar destek almadık. Turist gelmedikten sonra sektörler canlanmaz. Buraya eskiden beri turist gelirdi. Araplar gelirdi. Belki yine bir canlanma olur. ”

DESTEKLER YETERLİ OLMADI

Sebahattin Yılmaz, şehre turist gelmesinin şart olduğunu vurguladı. Yılmaz, konuşmasında “Destek alamadık, yapılan arkadaşlara da destekler yeterli olmadı. Ayda 5 bin-6 bin kazanan adamlar şuanda bin lira veya 2 bin lira ile geçinecek durumda değil. Hiç kimse bu durumda değil. Zaten yüzde 90’ı kira veremiyor. Tek beklenti turistler. Turist gelmedikten sonra işimiz sıkıntılı. Geçen yaz Araplar gelmedi. Yaz kötüydü, kış da kötüydü. Önümüzü 1-2 yıl sonrasını da göremiyoruz.  Allah’tan hayırlısı diye bekliyoruz.” cümlelerine yer verdi.

ESNAF İFLAS EDİYOR

Esnaf Metin Birinci,  esnafın kira ödeyemez durumda olduğunu ifade etti. Birinci, “Virüs bu kadar artmadan 2-3 ay önce şehir geçişlerinin yasaklanması gerekiyordu. Pandemi önce insanda bitiyor. Sonuçta devlet ne kadar önlem alırsa alsın insanda bitiyor. Disiplin şart, bizim insanımıza ne yaparsanız yapın bu değişmez. Ramazan sonrası sektörlerin canlanacağını sanmıyorum. Gelecek yıldan önce olmaz. Aşılamanın bitmesi lazım. En az yüzde 80 aşılama şart. Destek hiç yok. Şuana kadar biz bir destek alamadık. Vaat edilen desteklerin çoğunu etrafımızdan arkadaşlarımız da alamadı. Bir iş yerinin kirası 10 bin lira. Hangi destekle ödeyecek. Şuan da herkes banka kredileri ile dönüyor. Esnaf şuan iflasta. Çoğu insan korkunç zararda. Sermaye eridi bitti. Şuan da biz dükkanı açıyoruz günlük 300-500 Lira. Buranın kirası 10 bin lira. Nasıl olacak neyle ödenecek. Şuan da kiracı olan esnafın tamamı zararda. Ekonomi gelecek senenin yazından önce düzelmez mümkün değil.” diye konuştu.

BEKLENTİMİZ YÜKSEK

Bakır sektöründe hizmet veren Mahmut Veren, turizm sektöründen beklentileri olduğunu söyledi. Veren, açıklamasında şunları kaydetti: “Biz bakır sektöründe hizmet veriyoruz. Turizm bizim için çok önemli. Yaz sezonu yoğun oluyor bizim sektör. Trabzon’da bu süreç en fazla dört ay sürüyor. Pandemiden dolayı epey bir sıkıntı yaşadık. Beklentimiz yüksek.  Pandemi aynı devam ederse yurt içi de olsa yurt dışı da olsa giriş çıkışlar kapalı olduğu sürece sıkıntı çekeceğiz. Ne kadar önlem alırsan al dünya geneli aynı. Bu bir hastalık zor bir süreç. Alınan önlemler şuan yeterli gibi gözüküyor.  Bizlerde vatandaş olarak kendi önlemimizi alacağız. İş konusunda ki önlemler çok yeterli değil. Devletin gücüde ona göre belli. Devletinde yapabileceği bu.”

KURALLARA UYMAK ZORUNDAYIZ

Vatandaşlar yaptıkları açıklamada, vaka sayısının artmaya devam ederse tedbirlerin daha da ağırlaşacağını ve bunun kaçınılmaz bir durum olduğunu söylediler. Açıklamada, “Alınan tedbirlere, kararlara uyulmazsa bayram sonrasına bile bu durum düzelmez. Bütün sektörler çok zor durumda. Yazı yasaklar ile geçirmemek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Çok zor bir süreç ve el ele vermek durumundayız.” dediler.

Sonay ÇALUK

Editör: TE Bilisim