CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, ilçe yöneticileri ve mahalle temsilcileri ile Ortahisar İlçesi Kalkınma Mahallesi’nde bulunan esnafları ziyaret etti. Oyman, “Kalkınma Mahallesi bu ciddi dönemde unutulmuş ve ne yazık ki umutlar dahi kesilmeye başlamış” dedi.
 
CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, ilçe yöneticileri ve mahalle temsilcileri ile Ortahisar İlçesi Kalkınma Mahallesi’nde bulunan esnafları ziyaret etti. Oyman, “İlçe Yöneticilerimiz ve Mahalle Temsilcimiz ile birlikte Kalkınma Mahallesinde bulunan esnaflarımızı ziyaret ettik. Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnaf problemlerine karşı 17 maddelik çözüm önerilerini paylaştık. Özellikle Farabi Caddesi üzerinde bir çok dükkanın kapalı olması ve devren satılık veya kiralık dükkan sayısının fazla olması yaşadığımız pandemi sürecinin önemli etkisini göstermektedir. Farklı sektörlere göre değerlendirmek gerekirse; Devletin borçlu olduğu Medikal firmalarından alacaklarının %25’inden feragat edenlere ilk ödeme yapılmış fakat kabul etmeyenlere halen bir ödeme planı yapılmamaktadır.



Bazı şirketlerin vergi borcunu silen hükümet, borçlu olduğu şirketlerin 5 yıllık alacaklarının feragat durumuna göre hareket eden haksız düzen içerisinde. Mayıs ayından bu yana açık olmalarına rağmen kısıtlamadan dolayı oyunlarını oynatamayan kahvehane esnafına halen bir çözüm bulunamamış, herhangi bir destek kapısı açılmamıştır. Masalar boş, giderler devam etmektedir. Kendi faaliyetinde kısıtlama gören esnaf geçimini sağlamak için ne yapması lazım? Salgın sürecinde esnafın durumunu bilmelerine rağmen bağkurunu ödemeyediği sebebiyle bir de ceza kesilen işletmecilerimiz mevcut. Destek kredisini alanların ödeme zamanı geldi; erteleme sürecine başvuramayan esnaf, nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Krediye ihtiyacı olup ancak borcu olduğundan olumsuz sonuç alanlar “borcum olmasa neden kredi kullanayım?” tepkisini veriyor. Eczacılar salgın süreci içerisinde özellikle maske sorunu yaşandığı dönemde sanki sebebi kendileriymiş gibi büyük sıkıntılar çekti. Yoğun zamanlar yaşayan kafeler bile kapatmış. Bazı işletmeler ise “akşamları en azından müşterilerimiz oluyordu” diyor ancak 22.00 kısıtlamasıyla ne yapacağını bilmiyor. Belirli bir süre sonra ürünlerini değişmek zorunda kalan çiçekçi vb esnaf ise artık malzeme alamıyorum diyor. Dükkanlar kapalı olmasına rağmen kirası, stopajı, tabela vergisi ve fatura giderleri devam etmektedir, buna karşı herhangi bir çözüm sunulmamıştır. Bu durumlar Döviz ile ilgilenmeyen Türkiye Ekonomisinin, esnafın problemleriyle de ilgilenmediğinin örnekleridir. Genel özet; para kazanmak değil “ayakta durmak” en büyük kazanç. Kalkınma mahallesi bu ciddi dönemde unutulmuş ve ne yazık ki umutlar dahi kesilmeye başlamış”  dedi.
 
Editör: TE Bilisim