Usta, “16 Mart 2020'de görülen ilk Covid-19 vakamızdan bu güne kadar oldukça yoğun ve stresli bir süreci yönetmek durumunda olduk. Sizlerin evde kalarak, el hijyenine uyarak, maske kullanarak ve ikili temaslardan uzak durarak verdiğiniz destekler ve sağlık tesislerimizde aldığımız yüksek standartlarda tedbirlerle ve de sağlık ordumuzun özverili ve üstün gayretleri ile şükürler olsun ki kapasitemizi aşmayacak şekilde bir iş yükü ile muhatap olduk. Süreci özellikle Pandemi Hastanesi ve Merkezi olarak belirlediğimiz Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü ve Numune Kampüslerinde yönettik. 

DEVRE DIŞI BIRAKTIK

Bunun yanında Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesini durumu iyi olan ve takipte tutmak durumunda olduğumuz hastalarımız için kullandık. Yine Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanemizi de özellikle kanuni hastanemizin yoğunluğunu dengelemek için değerlendirdik. Diğer tüm hastanelerimiz kamu, özel (Medicalpark Trabzon, İmperial, Medicalpark Karadeniz, 7M Hastanesi) ve KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinin kendilerine müracaat eden ya da tespit ettikleri hastaları kendilerinin takip etmeleri şeklinde tanımladık. Bu konuda yeterli takip imkanları ve ilgili branş hekimleri olmayan Tonya ve Maçka Devlet Hastanelerini Covit-19 konusunda devre dışı bıraktık, kendi işlevlerini devam ettirdiler” dedi.

HASTALIĞINIZI ÖTELEMEYİN

Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sayede özel hastanelerimizin ve Tıp Fakültesinin de Covit-19 hastaları kabulleri ve takipleri ile zaten kapasitemizin yüzde 50'lerine gelmeyen hasta yükünü merkez üssümüz için daha alt oranlarda tutmuş olduk ve böylece süreci bu şekilde bu güne ulaştırmış olduk. Bizler bundan sonrasında da aynı kontrollü yaklaşımla covid-19 sürecini planlarımız doğrultusunda sonuna kadar yönetme gayreti içerisinde olma azmiyle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ancak söylemek durumundayım ki, özellikle yoğun bakım servislerimizin gelecekteki iş yükü artışına yol açabileceğini öngördüğümüz evde kalıp sağlık sorunlarını öteleyen vatandaşlarımızın sonrasında kötüleşerek yoğun bakım şartlarında gelebilmeleri durumunu engelleyebilmek için de sizlere "hastalığınızı ötelemeyiniz, hastanelerimiz sizler için hizmetini sürdürüyor" diyerek basit şikayetler harici tüm vatandaşlarımızın hastalıkları için hastanelere ve hekime müracaat etme farkındalığını oluşturmak durumundayız.

EL HİJYENİNE DİKKAT

Özellikle MHRS’den randevu alarak gideceğiniz hastanelerimizde kalma sürelerinizi ve diğer hasta/hasta yakınları ile temasınızı en aza indirmiş ve korkuya yol açan Covit-19’dan ve de diğer bulaşıcı hastalıklardan da bir o kadar uzak kalmış olacaksınız. Sözün özü önümüzdeki süreçte de bu zamana kadar ortaya koyduğunuz duyarlılık sayesinde vaka sayılarımızın sınırlı sayıda kalmasını sağladığınız gibi yine aynı duyarlılıkla hareket etmenizi, mümkünse evlerde kalmanızı, dışarıya zorunlu hallerde çıktığınızda maske kullanmanızı, ikili yakın temastan uzak durmanızı ve el hijyenine dikkat etmenizi istirham ediyorum. “Yoğun bakımların, hastane yataklarının boşluğu, sokakların doluluğundan, kalabalığından iyidir. Bu kalabalığı engellemek ise sizlerin elinizde. Lütfen "evde kalmaya devam edin” dedi. 
 
Editör: TE Bilisim