Türkiye’deki Böbrek nakilleri konusunda açıklama yapan Prof. Dr. Şükrü Ulusoy “Malumunuz bir böbrek nakli gerçekleştirdik. İlk değil 2017 den bu yana uygulandı ama böbrek naklinde istediğiniz noktada mıyız, bu bağışa bağlı. İki türlü nakil var biri kadavradan nakildir. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bir uygulama var. Havuzda toplanıyor kadavra hastaya uygunsa bakanlık bekleme listesindeki hastalardan. Brr puanlama listesi yapıyor. Bir sıralama yapılıyor bir de bu sıralamaya göre çağırıp. Kurul olarak karar veriyoruz. Tıbben sıkıntı yoksa nakil yapılıyor. Türk iyedeki nakillerin çoğu canlıdan yapılıyor. Maalesef canlıdan yapılıyor." Dedi

Türkiye'deki nakil sayılarını da açıklayan Ulusoy "Takdir edersiniz ki her organdan iki tane yok. Böbrekten iki tane var ama veren kişi için risk oluyor.

Ama kadavra nakillerin artırılması lazım. Bu sayede bekleme havuzunda ki hastalarınız şifa bulacak. Havuzda 23 bin 25 bin nakil bekliyor. 65 bin usta da diyalize bağlı. Neden 25 bini nakil bekliyor. Bir kısmı istemiyor. Bir kısmı da tıbbi olarak mümkün değil.” Dedi.

Talal Kabarra’dan alınan böbrek2in Samer Ramadan’a nakli konusunda açıklama yapan Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz ise “Samir Ramadan bey 7-8 ay önce bize başvurdu. İngilizce olarak başvurdu. Aynı zamanda Amerika vatandaşı. Karadeniz bölgesinden iş yaparken bize başvurdu. Vericisi de kuzeni Lübnan asıllı Fransa'dan geldi. Sağlık açısından sıkıntı olmayınca nakillerini geçen hafta yaptık. Samir bey şuanda iyi . Şu ana kadar her hangi bir problem yaşamadık.

Neden KTÜ’yu seçti dersek Karadeniz'de bağlantısı var atadan, dededen. İkincisi ise yurt dışında hastaneleri nakil maliyetini karşılamıyor. Türk vatandaşı olduğu için de burada nakil oldu. “ ifadelerini kullandı.

Salih BIYIK

Editör: TE Bilisim