Dr. Hüseyin Örs, fındık fiyatı, alımı ve fındık zararlılarının oluşturduğu sorunlar ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye soru önergesi verdi.

TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde; Ağustos ayı başında fiyatın açıklanması ve Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Hüseyin Örs “Üreticinin beklentisi Ağustos ayının başında fiyatın belirlenmesi ve ay ortalarında da Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek alımlara başlamasıdır. Aksi durumda yerli ürünümüz fındığı üreten binlerce vatandaşımız ne yazık ki; yine yabancı bir şirketin, ve özel firmaların insafına bırakılmış olacaktır. Bunun yanında son yıllarda fındık bahçelerinde görülen  hastalık ve bir çok zararlarının etkisiyle fındık üretimini gittikçe zorlaşmaktadır. Bu gibi etkenlerin önüne geçmek ve üreticilerin mağduriyeti giderilmesi için acil tedbirler alınmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi :‘’Bilindiği üzere fındıkta en önemli paya sahip ülke Türkiye’dir. Dünya genelinde fındık üretiminin %70’inin üretildiği Karadeniz Bölgesi’nde 500 bin tonun üzerinde fındık üretimi olup, 400 bin aile doğrudan bu üretimden geçimini sağlamaktadır. Bunun yanında on binlerce aile ise fındık nakliyesi, işlenmesi, ticareti, işçiliğinden, yüzbinlerce esnaf ailesi de fındığın sağladığı ekonomik değerden faydalanarak geçimini sağlamaktadır.” 

Örs, önergesinde “Trabzon 655 bin dekar alan ve ortalama 40 bin ton üretim rakamı ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli fındık üretim merkezleri arasındadır. Ülkemiz ve bölgemiz için son derece önemli olan fındık üretimi, son yıllarda hastalık ve çokça görülen Amerikan Beyaz Kelebeği, kahverengi ve yeşil kokarca, fındık kurdu, turunçgiller uzun antenli böceği gibi zararlılar da fındık üretimini gittikçe zorlaştırmaktadır.’’ diyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması için 5 soru sordu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakana sorduğu sorular şunlardır:

1- Her türlü fındık zararlılarına karşı yapılan mücadelede son 5 yıl içinde yıllar itibariyle Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir? Yıllar itibariyle yapılan çalışmalar ve yürütülen projelere son 5 yıl içinde kaç TL tutarında bütçe ayrılmıştır ve bütçelerin gerçekleşme oranları ne kadardır?
2- Fındık zararlıları ile mücadelede yürütülen proje ve çalışmalar için 2020 yılı için tahmini ne kadar bir bütçe ayrılması söz konusudur? Hangi proje ve çalışmaya ne kadar tahmini bütçe ayrılacaktır?
3- Geçen yıl fındık üreticisinin ürününü büyük oranda elden çıkardıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye alınması ve çok geç fiyat açıklanması üreticiye büyük bir mağduriyet yaşatmıştı. 2019 yılında hükümetiniz fındık fiyatlarını ne zaman açıklayacaktır? Fındık alımlarıyla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi’ni ne zaman devreye alacaktır?
4- Fındığın ülkemiz için stratejik bir ürün olduğu gerçeğinden hareketle, Bakanlığınızın ilgili kurum, kuruluş ve üniversiteler ile işbirliği içinde Ulusal Fındık Strateji Politikası/Belgesi belirlemek ve hazırlamak için bir girişimi olacak mıdır? Varsa ne zaman hayata geçirilecektir?
5- Sadece fındıkta değil tüm ürünlerde ürünü teşvik etmesi gerektiği halde, adeta üretmemeyi teşvik gibi işleyen alan bazlı Doğrudan Gelir Desteği uygulamasını değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
Editör: TE Bilisim