Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı fındık rekoltesinin 765 bin 287 ton olarak tahmin edildiğini açıklamasının ardından en çok merak edilen konu fındık fiyatının ne olacağı konusu…

Fındık fiyatlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Temmuz Cumartesi günü Ordu'da açıklanması bekleniyor.

Trabzon’da da fındık hasat tarihleri belli oldu. Buna göre Trabzon’da havaların soğuk gitmesi nedeniyle fındık hasadının geçen yıla göre 10 - 15 gün gecikmeyle başlanmasının bekleniyor.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan,  bu sene havaların soğuk gitmesi ve yağmurların bol olması nedeniyle fındık hasadında geçen yıla oranla 10 ila 15 günlük bir gecikme yaşanacağını söyledi.

Fındığın şu anda tam olgunlaşmadığını dile getiren Ergan, o nedenle de açıklanan hasat günlerinden önce fındığın toplanmaması gerektiğini ifade etti.

Ergan, özellikle fındığın yerden toplanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Toplanan fındığı harmanda bir iki gün dinlendirdikten sonra patoza vursunlar. Dolayısıyla bu hem randımana hem de kaliteye etki ediyor. Yani kalitenin ve randımanın yüzde 2 düşmesi, fiyatta en az 2 lira, 3 lira oynaması demektir. Bu da tonda 2 bin lira, 3 bin liraya geliyor. Onun için biz üreticilerimize bunları öneriyoruz. "

Fındığın önemli bir ürün olduğuna işaret eden Ergan, bu yılki tahmini rekoltenin de sevindirici olduğunu ifade etti.

Ergan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl açıkladığı fındık fiyatının üreticiyi sevindirdiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız yine üreticimizi enflasyon karşısında ezdirmeyeceğini beyan etti ki ben inanıyorum bu yıl verecek olduğu rakam da kesinlikle vatandaşı, üreticiyi memnun edecek. Ben buradan kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

Üreticilerden Hacı Mehmet Boran da şu anda bahçede ot temizliği yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Verim şu anda üreticiyi tatmin ediyor. Ben Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı fiyatın tatmin edici olacağına inanıyorum çünkü maliyetler gerçekten çok yükseldi. Onun için Cumhurbaşkanımızın ciddi bir rakam açıklayacağına inanıyorum. Üreticiyi kesinlikle mağdur etmeyecektir."

"Fındık üretiminin artırılmasında yarar var"

Rahmi Boran ise bahçede dip sürgünü olarak bilinen ışkın temizliği ile uğraştıklarını dile getirerek, bahçeyi fındık toplamaya hazır hale getirmek için gayret ettiklerini söyledi.

Verimli bir sezon bekleyen Boran, "Kendi bahçemde geçen seneye oranla daha az ama daha kaliteli fındık olduğunu görüyorum. Fındık, Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden bir tanesi. Onun için ne kadar çok olursa ülkemiz adına iyi olur. Onun için fındık üretiminin artırılmasında yarar var." diye konuştu.

Üreticilerden 7 dönümlük fındık bahçesi sahibi Salih Boran da bu sene verimli bir sezon beklediğini söyledi.
 

Editör: TE Bilisim