AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin verdiği hasarı önlemek için gerekli çalışmaları yaptıklarını ve fındık üreticisini mağdur etmeyeceklerini söyledi.

“Fındığı yerli ve milli bir ürün olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca önemli bir ihracat kalemi olarak görüyoruz. Üreticiden ihracatçıya, her kesimin sorunları ile ilgileniyoruz.” diyen Cora, vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini vurguladı.

Milletvekili Cora, böceğin şimdiye 3250 dekarlık bir alanda görüldüğünü ifade ederek 2800 dekarlık alanın söküldüğünü söyledi. Cora, kalan arazilerde söküm işlemlerinin 10 gün içerisinde tamamlanacağını ifade etti.

ORTALAMA VERİMİ MÜHENDİSLER BELİRLEYECEK

Dekar başına verilen desteğin 80 kg fındık üzerinden hesaplanmadığını vurgulayan Milletvekili Cora, “Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın tebliğinde böyle bir ifade yer almıyor. Üreticilerimize 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla oluşturulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kilogram başına 15 TL tazminat ödemesi yapılması hususunda bir ifade geçiyor. Üreticimizin arazisine göre fındık verim oranı hesaplanacak. O verime göre de destekleme yapılacak. Buradaki ortalama verimi sahada görevlendirilen mühendis arkadaşlar belirleyecek. Örnek veriyorum bakımsız bir arazide ortalama verim 60 kg üzerinden hesaplanarak destek verilirken bakımlı bir arazide 120-130 kg destek verilecek.” dedi.

Editör: TE Bilisim