Fındık tüccarı Emin Karaman fındığın fiyat konusunda hak ettiği değeri bulduğuna dikkati çekerek, " Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)'nun mal satmasını bekliyorlar, fiyat beklentisi içerisindeler. Ona göre hareket edecekler. Stokçular elindeki malı ortaya çıkarmıyorlar. Vatandaşta fındık kalmadı gibi bir durum söz konusu. Her yıl stok işi yapan kesimler belli. Kişi ne yapıyor; alıyor fındığını yiyor, sezona kadar bekletiyor. Sezon sonunda ise kar ya da zarar satışını yapıyor. Tabi bu arada zararı veya karı kendisine has. Fındığı yeri gelir vadeli, yeri gelir duruma göre satar.En azından zarar etmiyor,o şekilde alım yapıyorlar.Birde iklim şartları değişti,fındık rekoltesi sürekli düşüşte,buna bağlı olarak da stokçular çoğalıyor."dedi.

Rekolte Her Yıl Geriye Gidiyor


On binlerce insanın geçimi olan yeşil altın fındığın her yıl azaldığına işaret eden Karaman, rekoltenin de yine her yıl  geriye gittiğini söyledi. Karaman şöyle devam etti:  "Emanete verilen fındık olayı bizi de bazen sıkıntıya sokuyor. Üretici için de aynı derecede sıkıntılı durumlar. Emanete bırakılmasa bizim için daha avantajlı olur. Gurbetçimiz var ki bunların fındığını bırakmaya yeri yok. Köydeki durumu da açık ve fındığını bırakıp bir yere gidemiyor. Hırsızdan koruyamıyor,yanında götüremiyor.Güven açısından gelip bize bırakıyor,emanet etmek zorunluluğu hissediyor.Emanete fındık kabul etmeyen tüccarlar da yok değil.Ben emanet fındık aldığımı varsayıyorum;sezon başı 16 liraysa şimdi 21 liradan bedel ödüyorsun.Biz bize göre de onlara göre de güvenli bir firma kabul ediliyoruz.Fındık rekoltesi konusunda her yıl geriye gidiyor.

Manavda Fındık Satıyor, Fiyat Düşmez

Ama naçizane kendi fikrim fındık üreticileri bahçelerine iyi baksın, bundan sonra fındık fiyatlarının bu rakamın altına düşeceğini zannetmiyorum. Şu anda Giresun piyasasında randımanına göre  20 ila 21 TL arasında fındık alımı söz konusu. Piyasada artık fındık kalmadığı için fiyatın düşüşü söz konusu olmaz.Hiç olmadı 20 TL'nin altına düşmez. Fındık tüccarlığı konusunda da hemen her gün artış var. Bugünlerde fındık tüccarının sayısı olması gerekenden hayli fazla. Buna da bir sınırlandırma getirilmesi lazım.Artık bu durum öyle bir hal aldı ki tüpçüsünden manavına kadar herkes fındık almaya başladı.Bir taraftan bakıyorum,evet fındık iyi para ediyor ama bunun da bir ilgilisi bu işin içinde olmalı"şeklinde konuştu.
Sedat KARAKAYA 
 

Editör: TE Bilisim