Toplantıya, daha önce Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürlüğü de yapan AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'ün davetiyle yaklaşık 30 milletvekili katıldı. Milletvekilleri, 2019 ve 2020'de izlediği fındık alım politikası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete teşekkürlerini dile getirdi. Toplantı hakkında açıklamada bulunan Öztürk, "İlerleyen günlerde, toplantıda dile getirilen fikirleri bir rapor halinde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ile Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan'a ileteceğiz." dedi.

"FINDIK KURUMU KURULMASI ÖNERİSİ"

Fındığın gerek tarımı, gerek ticareti, gerekse sanayisi açısından belli başlı bazı sorunların bulunduğuna dikkati çeken Öztürk, "Fındıkta hep fiyat konuşuluyor ama yapısal bazı problemlerin de çözülmesi gerektiği hususunda milletvekili arkadaşlarımız arasında görüş birliği ve mutabakat oluştu. Gelecek dönemde fındığın yalnızca fiyat yönüyle değil; tarımı, sanayisi, ihracatı, tüketimi alanlarında da yeni kararların alınması, bu konuda münhasıran bir 'Fındık Kurumunun kurulması' konusunda arkadaşlarımızın teklifleri oldu. Bu ve diğer tüm teklifleri, bir rapor halinde hükümetimize ileteceğiz." diye konuştu. TBMM Fındık Çalışma Grubu’nda, yaklaşan fındık sezonu öncesi Bölge Milletvekilleriyle mecliste istişare ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

TMO ALIMLARI PİYASAYI OLUMLU ETKİLEDİ

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, AK Parti’nin fındık üreticisinin her zaman yanlarında olduklarını söyledi. Fındığın önemini ve değerini bildiklerini ifade eden Milletvekili Cora, “AK Parti’den önce fındığa nasıl bir değer verildiğini hepimiz biliyoruz. Çayda ve fındıkta verilen fiyatlar komik rakamlardı. Fındık, AK Parti dönemi ile değerini bulmuş, 2002’den önce 1 doların altında olan fındık, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 30 Nisan 2021’e kadar gerçekleştirdiği alımlarla birlikte dolar bazında 4 dolara ulaşmıştır. TMO’nun süreci iyi yönetmesi, alımların uzun süre devam etmesi piyasayı da olumlu yönde etkilemiştir. Bu alımlar sayesinde üreticimizin yüzü gülmüştür.” dedi.

ÜRETİCİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ

Milletvekili Cora, hasat döneminden önce fındık fiyatlarını açıkladıklarına dikkat çekerek, “AK Parti’nin tarımda vizyon yaklaşımlarından birisi ürün alım fiyatlarını hasat döneminden önce açıklamasıdır. Bu aynı zamanda üreticimizi koruduğumuzun da göstergesidir. Bu yıl da üreticimizi mutlu edecek, ülkemizin kazanacağı çalışmalarımızı Sn. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir PAKDEMİRLİ beyin koordinesinde gerçekleştiriyoruz. Üreticilerimizin mağdur olmaması için gereken adımları atıyoruz.” ifadelerini kullandı. 
 
ÇİFTÇİMİZ MÜSTERİH OLSUN

Geçen yıl açıklanan fındık fiyatlarına da değinen CORA, “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN geçen yıl Giresun kalite fındığı 22,5 TL, Levant kalite fındık 22 TL olarak açıkladı. Ayrıca ÇKS kayıtlı fındık alımlarında alan bazlı yüksek randımanlı fındık, gübre ve mazot desteği ile birlikte kilogram başına 3 TL destek ödemesi gerçekleştirdik. Bu şekilde üreticimizin elindeki fındık 25-25,5 TL’ye, TMO alımları ile birlikte 28 TL’ye ulaştı. Açıklanan bu rakamlar üreticimizi memnun etmişti. Bu yıl da üreticimizi memnun edecek bir fiyat açıklanacaktır. Fındık üreticimiz müsterih olsun. Onları asla yalnız bırakmadık, her zaman onların yanındayız.”şeklinde konuştu.

FİYAT ARTACAK

Çalıştay sonrası konuşan Trabzon Milletvekili Muhammet Balta şu ifadeleri kullandı: Fındık üretilen illerin milletvekilleri olarak 2021 yılı hasadı öncesi, üreticilerimizin talep ve beklentilerine tercüman olmak üzere TBMM Fındık Çalışma Grubu toplantısında bir araya geldik. Önümüzdeki fındık sezonuna ve 2020 yılı sezonunda uygulanan alım politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğumuz toplantıda; ortaya çıkan düşünceleri Tarım ve Orman Bakanımıza ve hükümete iletmek üzere bir komisyon oluşturduk. 

Toplantıda; Geçtiğimiz yıl fındık fiyatlarının hasat öncesinde açıklanmasının son derece isabetli olduğuna, Uygulanan müdahale alımı fiyatının ve Toprak Mahsulleri Ofisince sürecin iyi yönetilmesinin üreticilerimizi ve bölge insanımızı memnun ettiğine, Zamanında ve yerinde müdahalenin piyasayı olumlu yönde etkilediğine ve etkin bir fındık piyasasının oluşturulmasına TMO'nun katkı sağlandığına, TMO’nun müdahale alımı yaptığı fındıkları piyasanın ihtiyacı olduğu dönemde, talebe göre piyasaya arz etmesi sonucu piyasayı yöneten bir model oluştuğuna,Piyasada fındık fiyatlarının ofis fiyatlarının üzerine çıktığına; bu durumun uygulanan sistemin doğru olduğunu gösterdiğine ve örnek teşkil etmesi gerektiğine, Yeni piyasanın oluşma aşamalarının önceden bilinmesinin sektörün tüm paydaşlarına fayda sağladığına, Devletimizin ana rol üstleneceği bir fındık piyasasının, fiyatların pozitif yönde oluşmasını sağlayacağına, İhracat potansiyelimizin ve ülkemize döviz kazandıracak ihracat miktarının artırılması için bu durumun gerekli olduğuna değinilmiştir. Ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındıkla ilgili nihai kararı hükümetimiz verecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, üreticilerimizin mağdur olmaması için her zaman olduğu gibi gereken adımları atacağına inanıyoruz. Bizlerde sürecin takipçisiyiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fındık üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim