Trabzon’un adını lekeleyen Çömlekçi Mahallesi bir süredir kentsel dönüşüm içerisinde. Sorunların en büyüğü ise fuhuş şebekesi. Yol boyu oteller, evler mahallenin imajını zedeliyor. Çömlekçi Muhtarı Ahmet Refik Günaydın ‘kentsel dönüşüm biterse buralar temizlenecek’ diyor. Zaten mahalleli bu yüzden artık evlerini terk etmiş ve mahallenin çoğu nüfusunu Gürcüler ve Azeriler oluşturuyor. Mahalle Muhtarı Ahmet Refik Günaydın bu durumu Taka Gazetesine izah etti.

Fuhuş Artık Bir Sektör

Günaydın ‘Çömlekçi halkının kentsel dönüşümü bir an önce olmasını istemesinin sebebi, Çömlekçinin fuhuş merkezi haline gelmesidir. Zaten fuhuş Türkiye genelinde bir sektör haline geldi. Çömlekçi’nin adı çıktı. Bugün Trabzon’da nereye giderseniz gidin, çoğu mahalledeki evler bir saatliğine kiraya veriliyor. Hepsi fuhuş yatağı haline geldi. Bunu önlemek için yasaların yeniden onaylanması azım. Emniyete gittik valiye gittik bu durumu izah ettik. Fuhuş serbest diyor. Yalnız sadece fuhuşun cezası var. Bunu yazıyorlar ve yazdıkları cezadan başka da bir şey yapamıyorlar. Ceza fuhuş yapan bayanlara yazılıyor ve daha sonra serbest bırakılıyorlar. Onlar da zaten bu parayı ödeyemiyorlar. 

Fuhuş Neredeyse Camiye Girecek!

Trabzon Müftüsüne sesleniyorum. Lütfen Çömekçi camisine sahip çık! Ben daha önce kendisini ziyaret ettim ama bir sonuç çıkmadı. Evet, buradan sesleniyorum; Çömlekçi’nin etrafındaki fuhuş yapan kadınlar neredeyse Çömlekçi Camisi ne girip orada fuhuş yapacaklar. Caminin önünü temizleyemiyoruz. Sen Trabzon’un müftüsüsün, camiler sana bağlı. Gel sen de burada bir gör bakalım. Bu muhtar doğru mu konuşuyor yanlış mı konuşuyor. Gel de birlikte çözelim bu işleri. 

Mahalle Yerlisi Mahalleyi Terk Etti

Eğer kentsel dönüşüm bir an önce burada gerçekleşirse bu oluşum da buradan kalkacak. Burada halkın çoğu mahallesini terk etti gitti. Şu anda Çömlekçi Gürcü ve Azerilerin elinde kaldı. Hangi kapıyı çalsan Gürcü ve Azeri. Kentsel dönüşüm sebebiyle adamlar binalarına bir kapı bile takamadı. On senedir dillerde dolanıyor, bir kentsel dönüşümdür diye. Bu kentsel dönüşümün bir an evvel ele alınması için Ankara’ya gittim Toki Başkanı ile buranın bir an önce ele alınması gerektiğini görüştüm. Fakat halkı mağdur etmemek kaydıyla. Hatta o zaman Toki Başkanı ‘ben kimseyi mağdur etmeyeceğim, herkesin hakkı ne ise onu vereceğim’ dedi. Fakat nedense bir sene sonra bu sözlerin hepsi unutuldu. Değer ve kıymetleri kendileri koymaya başladı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Eğer buraya değer koyulacaksa, halkı ve bir bilir kişiyi alıp birlikte değerlere karar verilmesi gerekir diyorum.

Elif ÇELİK
 

Editör: TE Bilisim