Yine bir cinayet vakasıyla ilçemiz sürmene komşu ilçemiz Araklı travma yaşıyor. Yazıklar olsun bize bu gençleri koruyamadık. Hiç kimse kendini bir yerlere çekmesin açık ve net bu gençleri koruyamadık. 

Hayatlarının baharında ellerinde silahlar ellerinde bıçaklar birbirlerini öldürecek kadar sahipsiz yalnız ve çehresizdiler. Burada ölen öldüren konusundan yola çıkarak kendisini ayıklamaya çalışmak çok yanlış ve anlamsızdır. 


Tek kelimeyle bu gençleri koruyamadık, hepimiz suçluyuz ve hepsine yazık oldu hem de çok yazık. Hayatlarının baharında başlarına gelen bu vahim olay dan ders çıkartmamız gerekir. Bu gençlerin annesi babası aileleri eşi dostu arkadaşları vardı.

Doyasıya yaşamak isterlerdi elbet. Ama şimdi dört aile perişan. Burada vuranda vurulanda hayatının baharında gencecik delikanlılar bunları bu vahim olaydan alıkoyamaz mıydınız? bu gençlerin hayatta kalmasını sağlayamaz mıydınız? Çok geç kaldınız yine diyorum yazık oldu hem de çok yazık. Savaşlarda bile bu kadar insan ölmüyor ne demek iki komşu ilçenin gençleri öncesi olduğunu düşündüğüm bir olaydan dolayı birbirlerine kıyıyor ve bundan kimsenin haberi olmuyor. Bu MOBS ler ne için kurulmuş? 

jandarma ve polis istihbaratı yok muydu? Oda kadar bir ilçede dört tane genç birbiriyle sorun yaşıyor ve birbirlerini öldürüyor önleyici güç yok. Çok yazık çok yazık oldu bu gençlere. Bir ilçe gerek yerel yönetimi gerek kolluk kuvvetleri gerek kaymakamı gerekse savcıları bulunduğu ilçeye hâkim olacak, bilecek, bulacak, araştıracak önleyecek. Bulunduğunuz yaşam alanında insan odaklı hareket ederek bu gençlerini ölmesinin engelleyebilirdiniz. Yazık oldu çok yazık.

Çok üzgünüm ve bir o kadar da kızgınım. Bütün suçu bu gençlere atıp işin içinden kimse çıkmaya çalışmasın. Neymiş efendim kız meselesidir kızların ve bu gençlerin günahı ne? kızlar sevmesinler mi? Kız meselesidir diyerek kızları baskı altında tutmak daha vahim. Gönül bu bugün birini sever yarın başkasını. Meseleye kız meselesinden bakmak işin en kolayı. Bu gençler neden silahlı bıçaklı. Ebeveynlerin çocuklarından haberi var mı. 

Yaşı ne olursa olsun baba anne çocuğunu kontrol edecek sorunlarının çözecek çözemediği konularda yardım alacak. Konu sosyolojik bir sorundur. Sürmene Araklı daha öncede böyle olaylarla sarsılmıştır ama bundan kimse ders çıkarmamış şimdi olduğu gibi “Kız meselesidir” deyip olayları basite indirmek bu gençleri koruyamadı, bundan sonrada koruyamayacak.Bir ilçede seçim komisyonu var , trafik komisyonu var ama işlevi olan bir kent konseyi yok. 

Yaşam alanında her sivil toplum örgütü, her toplum lideri (Gazeteci, imam, Muhtar, encümen) kim varsa şüphelendiği ve tehlike gördüğü tüm olayları kent konseyinde masaya yatırarak önleyici olmalıdır. Başka gençlere yazık olmadan acil önlem alınmalı bu sosyolojik olayın üzerinde gerekirse akademik destek alarak durulmalı.

Cemal SANCAK 

Editör: TE Bilisim