Bir ülkenin büyüdüğü yüksek sesle her yerde söylenirken bu ülkeye binlerce insan yetiştirdiği söylenen Trabzon’un Köprübaşı ilçesi ile övünen Köprübaşılılar bu durumdan kendilerine pay çıkarırlar sanırım. Evet, yüzlerce hatta binlerce devlet ve siyaset adamı Köprübaşı nüfusuna kayıtlı veya Köprübaşı menşeli. Bunlar arasında bakanlar müsteşarlar, genel müdürler, valiler, kaymakamlar ve bu ilçeyi baştanbaşa yeniden inşa edebilecek zenginlikteki iş adamları…
 
Bu ilçenin ekonomik, kültürel ve sosyal şartları gerilemişse bunun sorumlusu yaylada 200 yıllık evi mühürlenen vatandaş değildir. Zenginliklerini yaylalarda gösteren iş adamları; bu ilçeye asıl mühürü siz vurdunuz. Bu ilçenin 6. Sınıf olmasına neden sizlersiniz. Yıllardır ilçenize sahip çıkamadınız, bir çivi çakamadınız, yatırım yapmak isteyenlerin önü kesilirken seyirci kaldınız ki bunun örnekleri vardır. Yakın geçmişte ilçemizde on üç makine ile Milenyum ayakkabıcılık adı altında üretimi yapılıyordu ve az da olsa istihdam söz konusuydu. Bu yatırımı yapan iş adamı İsmail Balcı’nın hiç de orada kazanacağı paraya ihtiyacı olmadığını biliyorum ki bir memleket sevdalısıdır. Ama olmadı, yürütemedi, büyük makineler şimdi başka yerlerde üretim yapıyor.
 
Köprübaşı ilçesinde devasa fabrikaların yapılamayacağını ben de biliyorum ama ilçemizde yapılacak olan küçük atölye ve işletmelerin ilçeye büyük ölçüde ekonomik katkı sunacağı kesindir. Coğrafi olarak zor şartlarda olduğumuz doğrudur ancak günümüz teknolojilerinde zor coğrafya diye bir şey yoktur. Eğer ki özel firmalar ilçemizin en büyük değeri olan Manahoz deresinin %80’ini tünele alabilmişse, 36 km’lik dereye yedi tane HES kurabilmişse, devletin Köprübaşı’na yatırım yapabilmesi hiç de zor değil. Her yönüyle geri kalmış İlçemizin tescili hayırlı olsun. Bence yerinde bir karardır, realist olmak gerek, yalandan havalara girmeye gerek yok.
 
Görünen köy kılavuz istemez, hiçbir şey yok. Tabelaya 4300 nüfus yazıyor gerçi ben ona da inanmıyorum, şişirmedir. Hadi var diyelim; 4300 kişinin kaç tanesi orada yaşıyor? 3000 kişi orada yaşıyor var sayalım, kaç kişi kaloriferli evde oturuyor? Bir kişi bana cevap versin rakam versin. Sosyal kültürel olarak da dibe vurmuş ilçe. Ağlamayın sızlamayın. Bir ilçe düşünün akşam saat 18’den sonra ailenizle birlikte çay kahve içebileceğiniz bir mekanı yok. Bir ilçe düşünün yüz kişinin aynı anda yemek yiyebileceği restorandı yok. Yıllık olarak verilen veda yemekleri ve davetlerin hepsi Sürmene ilçesinde veriliyor. Bir ilçe düşünün 15 kişiyi yatıracak bir oteli, misafirhanesi yok. Hepsini bir kenara bırakalım gözaltına alınan şüphelileri yatıracak nezarethaneniz yok.
 
Müdürlük, başkanlık, Kaymakamlık Köprübaşına çok. Köprübaşı ilçesi eş güdümlü olarak görev koordinasyonu Sürmene ilçesinde çok rahat bir şekilde idare edilebilir. Köprübaşı’lı iş adamlarının ilçeye yatırım yapmak istemeyişlerinin nedenini altına Belediyenin çıkardığı zorluklar olsa gerek. Örnek olarak Sürmene Öğretmenevini de bir Köprübaşılı iş adamı yapmış ve bu iş adamı yüzlerce konutu Sürmene ilçesine kazandırmış bir sürü insanı ev sahibi yapmıştır. Gönül isterdi ki Köprübaşı bu kadar devlet, siyaset ve iş insanı olan bir ilçe en az 4. Sınıf olsun.
 
Ama olmamış işte olamaz da. Olması için önce insanların sınıf atlamak istemesi gerekir. Yapılan toplantı ve talimatlarla ilçe gelişmiyor. Somut adımlar gerekir. Bu somut adımların ilki ilçenin kapatılarak daha önceden bağlı olduğu Sınıfı yüksek ilçe olan Sürmene ilçesine bağlanmasıdır. Sürmene ilçesine bağlı Küçükdere ve Oylum’un nüfusu Köprübaşı nüfusundan az değil. Köprübaşı ilçesinin kurtuluşu; ilçenin hızlı bir kararname ile kapatılarak Sürmene ilçesine dahil olmasıdır. Bu durumdan en karlı çıkacak olan devlettir.
 
Köprübaşı ilçesi Kendisine zararı olduğu gibi Devlete de büyük zararı vardır bu zarar Köprübaşı belediyesi, polis, jandarma, kaymakamlık, tarım gıda hayvancılık, Nüfus, Mal müdürlüğü, Milli eğitim, Müftülük, Tapu kadastro ve sağlık hizmetlerinde çalışan personel. Hepsinin Sürmene’de var olan müdürlüklerce idare edilmesi daha uygun ve verimli olacaktır ve devlete külfeti daha az olur. Böylelikle ilçemiz daha iyi hizmet alır.
Cemal SANCAK
 
 
Editör: TE Bilisim