Trabzon Yenicuma mahallesinde emlakçılık yapan Güven Emlak’ın sahibi Hasan Yazıcı oldukça dert yandı ve bu işin bir an önce resmileşmesini istedi. Çömlekçiden sonra Trabzon Merkez’in de bir fuhuş yuvası haline geleceğini söyleyen Yazıcı yetkililere seslenerek bu iş yasal olarak yapılsın ve vatandaşlar sorgulansın dedi.
 
Arapları Kazıklıyorlar

Trabzon’da şu anda aşırı derecede bir Arap trafiği var. Arap turist sayısı oldukça fazla ve talep var. Ama bizim ne yazık ki bütün Trabzon esnafı demiyim de Trabzon esnafının %90’ı yanlış bir tutum sergiliyor. Örnek vermek gerekirse 3 kuruşluk mal Arap olduğu zaman 5 kuruş oluyor. Kandırma politikası izliyorlar. Ben bunları asla kabul edemiyorum ve böyle bir ticaret de yapmıyorum. Eğer bir mal normal Türk vatandaşına 1 liraysa Araba da 1 liradır diğerlerine de 1 lira olmalıdır. Benim ticaret anlayışım budur. 10 senedir bu sektörün içerisindeyim ve Trabzon’un çoğu yerine hizmet veriyorum. Bir kişi de tutup diyemez ki bana 1 liraya sattığını yabancıya 2 liraya sattın diye. Buna müdahale edilerek acilen bir çözüm bulunmalı. Bunda en büyük faktör de konuya Emlakçılar Odası’nın el atması gerekiyor. Sektördeki bazı arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız da yanlış tutum içerisindeler. Arapları bilmiyorum ne şekilde görüyorlar. Ama adamları çok yanlış bir şekilde kandırıyorlar.  Bizim sektörümüzdeki arkadaşlarımız meslektaşlarımız da çok yanlış bir tutum içerisindeler. Arapları bilmiyorum ne olarak görüyorlar. Çok yanlış bir şekilde adamları kandırıyorlar. Çukurçayır’da bir daire 250 milyar ama Arap olduğu zaman 400 milyar. Ticaret değil bu resmen kandırma oluyor.
 
Trabzon’da Dönen Fuhuş Hiç Bir Yerde Yok

Trabzon’da aşırı derecede günlük kiralık ev furyası başladı. Ev hanımından tutun da üniversitedeki memurlar da bu işe başladı. Bunların hepsinin bilgisi bende var ve isim de verebilirim. Şimdi normal vatandaşa 200 lira en fazla ama yine Arap olunca 200 300dolar fiyatı arasında değişiyor. Hadi bunu aştık şimdi de yeni bir şey başladı iki ve üç saatliğine ev kiralıyorlar. 2 saat ev kiralayan bu evlerde ne yapar. Ben düşündüğüm zaman başka bir sonuca varıyorum. Fuhuş yapılır başka hiç bir şey yapılmaz. Benim de günlük kiralık evlerim var. Ama ben verdiğim kişilere fatura kesiyorum. Aile harici kimseye vermiyorum. Benim evlerimde bir tane aile harici birini bulsunlar bakalım, bulamazlar. Bunlar bu şekilde yapılmalı. Çömlekçi yıkıldı bitti ama fuhuş artık günlük evlere kaydı. Şu anda Trabzon’da günlük evlerde dönen fuhuş hiçbir yerde dönmüyor.

Aranan Şahıslar Günlük Evde Kalıyor

 Aranan şahıslar otele gitmiyor günlük evlerde gidip kalıyorlar. Neden çünkü polis sistemi yok. Polise bildirmemiz gerekiyor. Evde kim kalıyor neden kalıyor polisin bunu bilmesi lazım. Sonra bunu resmi bir dernek altında yapalım. Ben bunun çalışmalarına da başladım. Tüzük de yazdırdım ve inşallah bayramdan sonra vereceğim. Kısa süreli konaklama derneği diye bir dernek kurmak istiyorum. Bunu da artık resmiyet adı altında yapmak istiyorum. Evin fotoğraflarını çekip internete atıyorlar. Daha sonra al parayı ver evi oluyor. Kim kaldı niye kaldı aldığın paranın ergisi diye bir şey yok. Ben her ay vergi veriyorum. Sende öde ve bu işi resmi yap. Bunlara bir kısıtlama gelmeli ve kontrol merkezi olmalı. Bunun böyle olması bizim diğer işlerimize de etki yapıyor. Emlakçılara insanların güveni kalmıyor. Şimdi bütün emlakçılar günlük ev ve apartlara dönmüş. Araplar Trabzon’u bıraktığı zaman ne olacak. Trabzon’un şu anda en büyük sorunu günlük evler. Yapılsın ben asla karşı değilim. Yasal bir çerçeve içerisinde yapılsın ve ailelere hizmet verilsin. Buna biri el atsın. Bu sadece Trabzon’un sorunu değil, Türkiye’nin sorunu haline geldi. 

Trabzon vatandaşına seslenen Yazıcı;  ‘ emlakçılara güvenin. Fakat merdiven altı diye tabir ettiğimiz ayakçılara güvenmesinler. Bizim hepimiz emlakçılar odasına kayıtlıyız, resmiyiz ve sözleşme ile çalışıyoruz. Yani evlerini kiraya verecekleri zaman bize rahatlıkla getirebilsinler. Apartmanın kapıcısında gidip de benim evimi kiraya ver demesinler. Zaten ev sahibinden bir ücret talep etmiyoruz. Cama kiralık yazıyor. 3 ay boş durana kadar bana ver benim burada elemanlarım da ekmek yesin, kazandığım paradan vergimi de ödeyeyim ve devlet de kazansın’ diye konuştu.

Elif ÇELİK
 

Editör: TE Bilisim