Giresun'un Yağlıdere ilçesinden İstanbul'a giden gurbetçilerin kış hazırlığı başladı. Yeşilin tonunun ağır olduğu Karadeniz Bölgesi'nden topladıkları sebze ve meyveleri taşı toprağı altın İstanbul'da değerlendiren gurbetçilerimiz hummalı bir çalışma içerisine girdi. Salçadan menemene, turşudan salamuraya kadar birçok hazırlık yapan gurbetçi vatandaşlar, daha çok kendi yetiştirdikleri organik ürünleri kış için tuzlu ve turşu olarak değerlendirdiler.
 
YA TUZLAMA YA TURŞU YAPIYORLAR
 
Aslan Giresun'un Yağlıdere ilçesinden olan ve uzun süredir İstanbul'da yaşayan Havva Şen, köyde kendisini de annesinin yetiştirdiği sebzeleri kış için hazırladığını söyledi. Kış hazırlıkları içerisinde olduklarını belirten Şen sadece kendi yetiştirdikleri değil satın aldıkları sebzeleri de kış için tuzlama ve turşulama yöntemine çalıştıklarını söyledi. Şen:  "Karınca gibi yazın çalışıp kışın yemek lazım. Türkan abla temizliğini yapıyor ben ise kaynar suda bir boğaz haşladıktan sonra önceden hazırladığımız kavanozlara dolduruyorum. Elimizde şimdilik kırmızıbiber kaldı.  Fasulye ve domatesleri çok az kaynattıktan sonra kavanozlara doldurduk. Bazı sebzelerden tuzlama yapıyoruz diğerlerinden ise turşu şeklinde hazırlıyoruz."diye konuştu.
 
BURADA UYGUN OLSA DA ORGANİK BAŞKA
 
Havva Şen'in kuzeni olan  Türkan Arslahan ise İstanbul halk pazarında bazı sebzelerin ve meyvelerin ucuz olduğunu ancak Karadeniz yöresinde yetişen sebze ve meyve kadar leziz olmadığını söyledi. Kış hazırlığının bu mevsimde yapılması gerektiğini söyleyen Arslahan, " Tuzlu veya turşu yapmak her yiğidin harcı değildir. Biz bile inceliklerini tam olarak bilmiş değiliz ancak ailemizden aldığımız tecrübemizle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Umarım güzel olur" ifadelerine yer verdi.
 
Sedat KARAKAYA



 
Editör: TE Bilisim