Trabzon Bahçeşehir Koleji Liseler Müdürü Hakan Öztürk, “Fen Teknoloji Lisesi 9.Sınıf öğrencimiz Didem Koç’u ve danışmanı Alpaslan Şahinoğlu’nu tebrik ettiğini belirterek , “50. TÜBİTAK Liseler arası proje yarışması Erzurum bölge sergisinde Fizik alanında “Soğuk Kış Şartlarında Askeri Kamuflajların İyileştirilmesi: Proje AsTu-FeDi”  isimli çalışmamızla bölge birincisi olmamız Trabzon Bahçeşehir ailesi olarak bizi gururlandırdı” dedi.

Projeye Türkiye Finallerinde de güvendiklerini belirtip her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Proje Danışmanı Alpaslan Şahinoğlu ve Didem Koç projeyi şu şekilde özetlediler;Askeri anlamda güçlü olmak sadece silah gücüyle değil aynı zamanda zihinsel ve lojistik anlamda her türlü askeri alanda güçlü olmakla ilişkilendirmektedir. Bu anlamda yapılan bu çalışma ile soğuk hava şartlarında askeri kamuflajlarda iyileştirmeye giderek Türk askerinin daha iyi şartlarda hizmet alması ve hizmet vermesi amaçlanmıştır. Bunun için askeri kamuflaj üzerinde basit bir elektronik devre kurarak soğuk iklim şartlarında kamuflajın sıcaklığı arttırılmıştır. Oluşturulan bu elektronik devrede güneş enerjisi ile şarj olabilen bir bataryaya bağlı olan bir ısıtıcı rezistans kullanılmıştır. Isıtıcı rezistansa bağlı olan yan devre elemanları olarak anahtar,direnç,led kullanılmıştır. 

Elektronik devre ile oluşturulmak istenen sıcaklık değişimi dış ortam sıcaklığının düşük olduğu bir gecede termometre ile ölçülerek kayıt altına alınarak yapılmıştır. Dış ortam sıcaklığının düşük olduğu bir Aralık gecesinde yapılan ölçümlerde vücut sıcaklığının yukarılara çıkabileceği elde edilen verilerle ortaya çıkarılmıştır. Bir başlangıç çalışması olan bu proje iyileştirilerek daha iyi sonuçlar elde edinilebilecektir. Yapılan tüm bu çalışmanın altında yatan gerekçe ise Ekim 2018 de askeri bir operasyonda donarak şehit düşen Uzman Çavuş Asıl Türkel  ve Uzman Çavuş Ferruh Dikmen’in anılarını yaşatmak içindir.”
 
Editör: TE Bilisim