Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, dün başlatılan çalışmalar kapsamında ilk gün itibari ile denizden 3 bin dolayında tomruk toplanıldığının bilgisi verildi.

SIKINTILAR GİDERİLİYOR

Konuyla ilgili olarak bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sel felaketi sonrasında tomrukların denizlerde seyir emniyetini olumsuz etkilemesi nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türk radyo ve NAVTEX yayınları aracılığıyla bölgede seyir yapan gemilere uyarılar yapıldığı kaydedildi. Acil ihtiyaç duyulan ulaşım akslarındaki sıkıntıların giderildiği belirtilen açıklamada, denizlerin tomruklardan tamamen arındırılmasıyla da afet öncesi hareketliliğin büyük ölçüde normale döneceği bildirildi.

Açıklamada, deniz yüzeyinde bulunan tomrukların toplanmasının, özel bir firma tarafından İstanbul’da imal edilen çelik tellerden oluşan, 120 metre boyunda ve 3.5 metre derinliğinde, 40 santimetre göz açıklığı bulunan, klemens kilit ile örülen, yüzey kısmında batmaması için mantar ve polietilen kafes borusu ile desteklenen, dünyada ilk defa kullanılan bir sistem ile ilk kez böyle bir çalışmanın gerçekleştirildiği aktarıldı.

Editör: TE Bilisim