Ramazan ayının ilk 15 günü ile Ramazan öncesi son 15 günün muayene verilerine göre, poliklinik ve acil muayene sayıları toplamda yüzde 12 oranında bir azalışın olduğu görülürken azalışın yüzde 14’ü poliklinik, yüzde 12'si ise acilden kaynaklandığı kaydedildi.

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan Numune Hastanesinde polikliniklerdeki tadilat işlemi ise sürüyor. Tadilatın bu yılın Eylül ayı itibariyle tamamlanacağı belirtilerek, hastaların herhangi bir mağduriyetinin söz konusu olmadığı kaydedildi. Hastanedeki tadilattan dolayı polikliniklerde her branştan bir doktor alacağı söylentileri üzerine yapılan açıklamada ise, "Numune ek binasında yapılacak olan poliklinik tadilatı nedeniyle kadın doğum ve çocuk branşları dışındaki branşlarda poliklinik oda sayılarında branş yoğunluğu dikkate alınarak ve fiziki alan yetersizliği nedeniyle azaltmaya gidilmek durumunda kalınmıştır. Ancak herhangi bir branşa ait toplam poliklinik sayısında bir azalma yapılmayacak olup, Numune kampüsünde azaltılan poliklinik sayısı kadar Kaşüstü kampüsünde poliklinik ilavesi yapılacaktır. Dolayısıyla mevcut durumu, poliklinik kapatmaktan ziyade bazı polikliniklerde her iki kampüs arasında yer değişikliği yapılacağı şeklinde ifade edebiliriz. İl merkezindeki bir diğer hastanemiz olan Fatih Devlet Hastanesinin poliklinik kapasitesi de bu süreçte arttırılmış olduğundan hastalar açısından herhangi bir mağduriyet yaşanmayacağı kanaatindeyiz” denildi.

"Röntgen çekiminde yoğunluk söz konusu değil"

Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan 2 adet röntgen cihazının ihtiyaca yeterince cevap vermediğinden zaman zaman yoğunluk yaşandığı yönünde yapılan açıklamada ise, “Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki adet dijital röntgen cihazı hizmet vermektedir. Cihazlardan biri acil poliklinik katında diğeri ise -2 katta bulunmaktadır. Mayıs ayı içerisinde hastanede cihaz başına günlük ortalama 110 çekim yapılmıştır. Cihazların dijital olmaları ve çekim kapasiteleri dikkate alındığında bu sayı yoğunluk oluşturmadan rahatlıkla çekim yapılabilecek bir sayı anlamına gelmektedir. Belirtilen yoğunluk zaman zaman yaşanan göreceli bir yoğunluk olup, röntgen çekimlerinin ağırlıklı olarak belirli saatlerde yoğunlaşmasıyla alakalıdır. Burada acil katında bulunan röntgen cihazının sadece acil servise değil polikliniklere de hizmet verdiğini belirtmemiz gerekir” ifadelerine yer verildi. 

"Doktorların yazdıkları e-reçetelerin zaman zaman sisteme düşmemesiyle ilgili sorun yaşanmıyor"

Hastanelerde geçtiğimiz dönemlerde doktorların yazdığı e-reçetelerin zaman zaman sisteme düşmemesiyle ilgili yapılan açıklamada, “Ülkemizde bir çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da bilgisayar teknolojileri ve otomasyon sistemleri kurumsal süreçlerin yönetilmesi noktasındaki önemini her geçen gün arttırmaktadır. Bilişim altyapılarının sorunsuz hizmet vermesi arzulan bir durum olmakla birlikte zaman zaman kısa süreli sorunlarla karşılaşma olasılığı her zaman bulunmaktadır. Birliğimize bağlı tüm hastanelerin ortak bir otomasyon üzerinden yönetilmesi ve kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması adına Genel Sekreterliğimizce ciddi anlamda bilişim alt yapı yatırımı yapılmıştır. E-reçete kullanımında olduğu gibi süreçlerin sağlıklı sürdürülmesi kendi kurumlarımızın yanı sıra mevzuat gereği entegre çalışılması gereken farklı kurumlarında otomasyon sistemlerinin ve internet hizmetlerinin kesintisiz ve hatasız çalışması ile mümkündür. Dolayısıyla zaman zaman kısa süreli de olsa bilgi işlem kaynaklı sorun yaşama olasılığımız her zaman bulunmaktadır. Bu bağlamda şu an hastanelerimizde e-reçetelerin elektronik ortamda yazılması ve sürecin sonlandırılması ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Vatandaşlarımızın hastanelerimizden sağlık hizmetini daha nitelikli ve konforlu mekanlarda alabilmeleri noktasındaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bu bağlamda Fatih Devlet Hastanesi ve Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune kampüsünde tadilat ve dönüşüm çalışmalarımız devam etmektedir. Eylül ayı sonuna kadar tadilat çalışmalarının tamamlanacağı öngörülmektedir. Halkımızın tadilatların yapım sürecinde göstermiş olduğu anlayışa teşekkür ediyoruz” denildi.
 
Editör: TE Bilisim