Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi koordinatörlüğünde temin edilen 2 adet kornea Ramazan Bayramı öncesi 28 ve 29 Nisan tarihlerinde birer gün arayla 2 hastaya başarı ile nakledildi. Gözleri açılan ve görmeye başlayan hastaların çifte bayram yaşamasına vesile oldu. Hastaların uygun olan bir hastaya yarım kat kornea nakli Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa başarı uygulanmış oldu.

TRABZONDA İLK DEFA YAPMIŞ OLMANIN AYRI BİR MUTLULUĞU İÇERİSİNDEYİZ

Operasyonları başarı ile tamamlayan ve nakiller hakkında açıklama yapan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kornea Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Ahmet Kalkışım ‘İleri derece Keratokonus rahatsızlığı bulunan ve kornea nakli dışında tedavi seçeneği kalmamış 2 hastamıza, organlarını bağışlayan rahmetle andığımız bir vatandaşımız sayesinde temin edilen korneaların başarı ile nakil edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Bir hastamıza tam kat, gözü uygun olan diğer hastamıza da halk arasında yarım kat kornea nakli olarak bilinen kısaltması DALK olan nakil yöntemini de Trabzonda ilk defa yapmış olmanın ayrı bir mutluluğu içerisindeyiz. DALK yönteminde hastamızın kornea katmanlarından endotel katmanı sağlıklı olduğu için kendi dokusu olarak bırakılmakta, onun üzerine bağışlanan korneanın diğer tabakaları nakil edilmektedir. Böylece daha az doku reddi, daha hızlı iyileşme, ileri dönemde daha az komplikasyon ve daha tatminkar sonuçlar alınmaktadır.

2 hastamızında ameliyat sonrası sağlıkları son derece iyi, hemen ertesi gün gözleri açıldı ve görme seviyeleri dramatik olarak artmaya başladı. Onların mutluluğu hem bizlere hem de hastalarımıza çifte bayram yaşattı. Kliniğimizde kornea nakilleri artan sıklıkta yapma gayreti içindeyiz. Uygun kornea bağışı olur olmaz ekip olarak 7/24 saat esasına göre nakillerimizi gerçekleştirmekteyiz. Emeği geçen tüm yetkililere ve nakil ekibindeki tüm değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi. 

“İLİMİZ VE BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği hakkında bilgi veren birim sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cenap Mahmut Esenülkü ve kornea nakil ekibinden Op. Dr. İrfan Akalın “Yakın zamanda hastanemizde kornea nakil merkezi kurularak İlimiz ve bölgemiz için çok değerli ve önemli bir hizmet başlatılmış ve kliniğimizde ilk kornea naklileri gerçekleştirilmişti. Bugünde bu hizmetin artarak, ilerleyerek daha özellikli ve daha nitelikli hale gelmiş olmasının mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Başarı ile kornea nakilleri yapılan 2 hastamızında durumu son derece iyi, kliniğimizde takip ve tedavileri devam etmektedir.  Kornea nakilleri dışında ileri Retina cerrahileri, Katarakt, Glokom, Şaşılık, Oküloplasti ve Dakrioloji cerrahileri kliniğimizdeki uzman hekimlerimiz tarafından başarı ile uygulanmaktadır. Bu bağlamda Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği bölgemizde göz hastalıkları alanında ileri tanı ve tedavi imkanlarıyla referans merkez konumunda hizmet vermektedir. Bu hizmetlerin kazandırılmasında bizlere destek olan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Başhekimliğimiz başta olmak üzere tüm ilgililere teşekkür ediyoruz”
 

Editör: TE Bilisim