Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Yazlık Mahallesi'nde yaşayan 12 çocuk 80 torun sahibi Fuat ve Nazmiye Özkan çifti, 9 yıl önce "alzaymır" hastalığıyla tanıştı. Eşine teşhis konulduktan sonra onu bir an bile yalnız bırakmayan Fuat dede, tedavi için iki yıl yoğun mücadele verdi.

Hastalığının ilerlemesi üzerine yatağa bağımlı hale gelen Nazmiye Özkan'ı bir an bile yalnız bırakmayan Fuat dede, her sabah erkenden kalkarak namazını kılıyor ve ilk iş olarak eşinin enjektörle mamasını hazırlıyor. 

İki saatte bir eşine mama hazırlayıp veren Özkan, konuşamamasına rağmen 60 yıllık hayat arkadaşıyla bazen dertleşiyor, bazen de sağlığı için Kur'an-ı Kerim okuyor, dua ediyor.

Fuat Özkan, eşinin ilaç ve yemek ihtiyacı dışındaki günlük bakımı için küçük gelininden destek alıyor.

" O hastalandı ya benim kanatlarım kırıldı"

Zaman zaman gözyaşlarına da hakim olamayan Fuat dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 85 yaşındaki eşiyle severek evlendiklerini ve çok mutlu günler geçirdiklerini söyledi.

Nazmiye ninenin kendisi ve ailesi için çok emek verdiğini dile getiren Özkan, eşinin kendisine sürekli destek olduğunu ve hiç ayrılmadıklarını ifade etti.

Özkan, eşinin hastalığına çok üzüldüğünü vurgulayarak, "O hastalandı ya benim kanatlarım kırıldı. Önceleri çıkıp gider, geri dönemezdi. Peşine gezerdim, çünkü geri dönmeyi bilemezdi. Sonra çok unutkan oldu, daha sonra da yatağa düştü. Çok mutlu günler geçirdik. Ben onun ağır lafını tanımam. Onun için yanından kalkmam, elimden geldiği kadar hizmet ederim." dedi.

''Yine de çok şükür böyle olsun da yanımda olsun"

Eşinin 7 senedir yatalak olduğunu ve konuşamadığını belirten Özkan, "Bazen dışarıdan gelir 'Nazmiye hanım, ne yapıyorsun' diye bağırırım. Gözlerini açar, bana cevap veremez ama öyle bakar. Yine de çok şükür böyle olsun da yanımda olsun. Ölse de buradan çıksa ev üzerime yıkılır." ifadesini kullandı.

Özkan, çocuklarının annelerini alıp bakmak istediğini kaydederek, şunları söyledi:

"Çocuklarım da bize çok destek veriyor. Allah hepsinden razı olsun ama veremem ki. Biz hiç ayrılmadık, çok güzel yaşadık ve 60 yıl arkadaşlık ettik. Ben onun elini hiç bırakmam. Onun yanından hiç ayrılmak istemiyorum. Çocuklarım bazen 'baba bir gece gel' diye yalvarıyor ama olmaz. Ben eşimden ayrılmam."

"Fuat amca, Nazmiye teyzeye tam bir aşkla bağlı"

Trabzon Maçka Aile Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Oğuz Kara da Nazmiye Özkan'ı 9 yıldır alzaymır tanısı ile takip ettiklerini söyledi.

Nazmiye hanımın son 7 yıldır bilinç ve motor yetisini kaybetmiş bir hasta olduğunu belirten Kara, "Bu süreç içerisinde hastamıza düzenlenmiş tedavileri uygulamalarını sağlıyoruz. Ailenin uygulamasına yardım edip gerektiğinde destek oluyoruz. Bunun dışında yatağa bağlı olmasından yara akımları, beslenmesiyle ilgili durumlar ve sonda değiştirilmesi için aileye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aileyi tanıdığım için de sürekli gelip hasta ile yakından ilgileniyorum." dedi.
Kara, Fuat dede ile önceden de tanıştığını ifade ederek, "Fuat amcayı yıllardır tanıyorum ve Nazmiye teyzeye tam bir aşkla bağlı olduğunu görüyoruz. Fuat amcanın bir bebek sever gibi ona aşkla bağlı olduğunu gösterdiğine her daim şahidiz." dedi.
 

Editör: TE Bilisim